ΑΠΟΨΕΙΣ

Ένα συνέδριο, η «συμπαράσταση» στον Αγοραστό και τα μετεκλογικά μπαϊράκια Καχριμανη

Εικόνα του άρθρου Ένα συνέδριο, η «συμπαράσταση» στον Αγοραστό και τα μετεκλογικά μπαϊράκια Καχριμανη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2023, 16:59
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών που έγινε στην Ήπειρο, άφησε μια πικρή γεύση και… όψιμη αντιπολιτευτική τακτική του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη.

Όλη η διαδικασία έγινε σχεδόν εν κενώ και με πολύ λίγα «συν» ή έστω απαντήσεις για ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο. Τόσο λίγα, που ο κατεξοχήν νεοδημοκράτης και τακτικός εκλογικός «αιμοδότης» της κυβέρνησης Αλέκος Καχριμάνης, σήκωσε ένα από τα γνωστά του μετεκλογικά «μπαϊράκια», για πράγματα που έχει μεν κυρίως δίκιο, αλλά θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η πολιτική έχει συνέχεια, έστω και αν δεν την ενδιαφέρει η συνέπεια.

Καταρχάς, στα φαινομενικά λιγότερο σημαντικά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έκλινε την «οικονομία κλίμακας» σε όλες τις πτώσεις, αποκλείοντας πρακτικά κάθε πιθανότητα να ικανοποιηθούν αιτήματα πχ του Δήμου Ιωαννιτών για τη διατήρηση νομικών προσώπων. Έτσι, μάλλον απαλλάσσεται και ο Δήμος από τη δύσκολη αποστολή να συντάξει μια σοβαρή, στοιχειοθετημένη και με βάση τις τρέχουσες τάσεις, πρόταση για να κρατηθεί πχ ένας πολιτιστικός οργανισμός αυτόνομος.

Θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον, τι θα μείνει τελικά όρθιο από τη νέα σάρωση αρμοδιοτήτων, 13 χρόνια μετά τον «Καλλικράτη» που έγινε και αυτός όπως να ‘ναι και κληροδότησε κάμποσα προβλήματα.

Δεύτερον, οι οδικοί άξονες στην Ήπειρο δεν έμειναν τώρα πίσω. Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε σαφή την άρνησή της για ένα σύγχρονο, κλειστό αυτοκινητόδρομο, συνέχεια της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά, από το 2019 κιόλας. Εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθυστερούσαν, η ΝΔ έβαλε και οριστικό τέλος σε αυτό που θα έπρεπε να γίνει.

Οι μετέπειτα πρωτοβουλίες, είτε αγωνιώδεις, είτε πρόχειρες, είτε καλών προθέσεων, είτε μάταιες, βαραίνουν την περιφερειακή αρχή κυρίως, αλλά και όσους συνέργησαν, μέχρι και τον πρόεδρο της Βουλής. Τώρα, ο κ. Καχριμάνης θα πρέπει να συνεννοηθεί με έναν όχι δα και πρωτοκλασάτο πολιτικό, τον κ. Ταχιάο, που επανέφερε συζητήσεις περί «λεφτόδεντρων», ίσως αγνοώντας το τι έχει προϋπάρξει στις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Τρίτον, το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, Έρευνας και, το τρίτο «συστατικό» που ξεχνιέται εύκολα, Καινοτομίας, είναι από την αρχή μια ιστορία αμφιβολιών και κινήσεων με κάποιο βασικό «όχημα» υλοποίησης, όχι τον προγραμματισμό πάντως.

Ο κ. Καχριμάνης δεν άκουσε κανέναν, πέραν όσων επέλεξε να ακούσει ο ίδιος, δεν έλαβε ποτέ σοβαρά υπόψη την κριτική ως δημιουργική, αλλά κράτησε στάση άμυνας όπως και σε κάθε κριτική που δέχθηκε, για ένα θέμα που ο ίδιος, δεν το γνωρίζει. Το data center «χάθηκε», το σχέδιο για τη χρηματοδότηση του Πάρκου δεν είναι και πολύ βέβαιο και η ευθύνη μαντέψτε πού βρίσκεται: και στον πρωθυπουργό που «υποσχέθηκε», αλλά και στον περιφερειάρχη που σχεδιάζει με τον δικό του, αυστηρά προσωπικό τρόπο, που τον σκιάζει συχνά το φιλότιμο και η υπερβολική σιγουριά γι αυτό που «χρειάζεται ο τόπος».

Ο δρόμος προς την κόλαση όμως, είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις…

Τελικά, αυτό το συνέδριο της ΕΝΠΕ μάλλον έγινε περισσότερο για να συμπαρασταθούνε οι περισσότεροι κυβερνητικοί ομιλητές στον Κώστα Αγοραστό, που περίλυπος κουνούσε το κεφάλι όταν υπουργοί και συνάδελφοί του τον μακαρίζανε για τους χειρισμούς του στις καταστροφές στη Θεσσαλία, για τους οποίους βέβαια δέχθηκε σφοδρή κριτική και λόγω των οποίων έχασε και τις εκλογές.

Θα επιστρέψει όμως και αυτός, όπως και τόσοι ακόμα επαγγελματίες της πολιτικής...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back