ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γερμανός, μένει 5 βράδια, αφήνει 304 ευρώ

Εικόνα του άρθρου Γερμανός, μένει 5 βράδια, αφήνει 304 ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2017, 11:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το προφίλ του μέσου τουρίστα που ήρθε στα Γιάννενα το 2016, είναι το εξής: Γερμανός που διανυκτερεύει πέντε βραδιές και αφήνει γύρω στα 300 ευρώ την επίσκεψη. Αυτό το προφίλ συνθέτει η έρευνα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η αποτύπωση της τουριστικής κίνησης για όλο το 2016 επιβεβαιώνει τη θέση ότι ο τουρισμός στην Ήπειρο αποτελεί ένα πολύ μικρό κομμάτι της συνολικής κίνησης στη χώρα. Τα έσοδα δεν είναι αμελητέα βέβαια, ούτε όμως δίνεται η εντύπωση ότι ο τομέας μπορεί να αποτελέσει το βασικό οικονομικό πυλώνα της περιφέρειας. Επιγραμματικά, στην Ήπειρο συνέβησαν τα εξής… τουριστικά το 2016:

  • Επί του συνόλου της χώρας: 3% επισκέψεις 2% Διανυκτερεύσεις 2% εισπράξεις
  • Σε απόλυτους αριθμούς: Το 2016 επισκέφθηκαν την Ήπειρο 717.000 τουρίστες, οι οποίοι διανυκτέρευσαν συνολικά 3,622 χιλιάδες φορές νύχτες και άφησαν 218 εκατ. ευρώ
  • Η δαπάνη ανά επίσκεψη υπολογίζεται στα 304 ευρώ και ανά διανυκτέρευση 60 ευρώ
  • Κατά μέσο όρο, καταγράφηκαν 5,1 διανυκτερεύσεις
  • Οι περισσότεροι επισκέπτες προέρχονταν κατά σειρά από Γερμανία Ιταλία, Αγγλία
  • Οι Γερμανοί άφησαν εισόδημα 218 εκατ. ευρώ στις τουριστικές επιχειρήσεις, οι Αλβανοί 34 εκατ. ευρώ και οι Άγγλοι 24 εκατ. ευρώ

Αξιοσημείωτα είναι τα έσοδα από τους επισκέπτες από Αλβανία, οι οποίοι εισφέρουν σχεδόν το ένα έβδομο του συνολικού τουριστικού εσόδου στην Ήπειρο. Σε πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά, φαίνεται ότι η δαπάνη των επισκεπτών στην Ήπειρο είναι κατά τι μεγαλύτερη από αυτή που γίνεται σε αντίστοιχης τουριστικής δυναμικής περιφέρειες.

Έτσι και αλλιώς πάντως, η κατανομή του τουριστικού «μεριδίου» στην Ελλάδα είναι ανισομερές. Από τις δεκατρείς περιφέρειες, οι οκτώ μοιράζονται μόλις το 12,5% των εισπράξεων. Το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» παραμένει ακόμα κυρίαρχο, χωρίς να διαφαίνεται σημαντική αλλαγή σύντομα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back