ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανικά «καρφιά» για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στην Ελλάδα

Εικόνα του άρθρου Γερμανικά «καρφιά» για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στην Ελλάδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2023, 23:11
ΕΛΛΑΔΑ

Στις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα ανήμερα της Πρωτομαγιάς αναφέρεται δημοσίευμα της tageszeitung, σχολιάζοντας τευτόχρονα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ελληνικό εργατικό δυναμικό: «Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, θεωρώντας πως δεν στέκεται δίπλα στους εργαζομένους. Στην Αθήνα, όλα τα τρένα του προαστιακού και το μετρό ήταν ακινητοποιημένα τη Δευτέρα, όπως και πολλά πλοία. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους την Ημέρα της Εργασίας […] Όπως διακήρυξαν οι απεργοί του Μετρό της Αθήνας, "αγωνιζόμαστε ενάντια στην εξαθλίωσή μας”. Την 1η Απριλίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 10.920 ευρώ μεικτά ετησίως, δηλαδή στα 9.336 ευρώ καθαρά. Όμως, δύσκολα μπορείς να τα βγάλεις πέρα με τόσα σε αυτή τη χώρα, όπου, για παράδειγμα, το κόστος ζωής στην Αθήνα είναι σχεδόν εξίσου υψηλό με αυτό του Βερολίνου.

Τα βασικά τρόφιμα, όπως το γάλα, τα αυγά και το νερό, είναι ακόμη πιο ακριβά. Όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην ΕΕ, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία […] Η Ελλάδα είναι μια χώρα φθηνού εργατικού δυναμικού. Κατά μέσο όρο, ένας άγαμος χωρίς παιδιά στην Ελλάδα κερδίζει 15.119 ευρώ καθαρά ετησίως, δηλαδή σχεδόν 10.000 ευρώ λιγότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Ένα ζευγάρι με δύο παιδιά έχει εισόδημα κατά μέσο όρο 33. 044 ευρώ καθαρά και 20.000 ευρώ λιγότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (53.397 ευρώ)».

Η taz επισημαίνει τέλος πως «οι περισσότερες συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από εσωτερικές εταιρικές συμφωνίες και ατομικές συμβάσεις - σε βάρος των εργαζομένων. Επί του παρόντος, υπάρχουν μόλις 26 συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτές επηρεάζουν μονάχα το 25% του εργατικού δυναμικού».

Όπως σημειώνει η tageszeitung την 1η Απριλίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το αύξησε στα 10.920 ευρώ μικτά ετησίως. Σε καθαρούς όρους, απομένουν ακριβώς 9.336 ευρώ. Αυτό είναι ελάχιστα αρκετό για να τα βγάλει κανείς πέρα σε αυτή τη χώρα. Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη numbeo.com, το κόστος ζωής στην Αθήνα είναι σχεδόν όσο και στο Βερολίνο. Τα βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, τα αυγά και το νερό, είναι ακόμη πιο ακριβά. Αυτό εξαντλεί την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση στην ΕΕ-27 όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των ιδιωτικών νοικοκυριών, μόνο μπροστά από τη Βουλγαρία (από το 2021). Ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα υποφέρουν από τον υψηλό πληθωρισμό. Αυτός ανήλθε σε 9,6% κατά μέσο όρο το 2022.

Με πληροφορίες από DW/Γιώργος Πασσάς, Τageszeitung

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back