Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 10-10-2019, 21:05
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας ένοπλος που θεωρείται ύποπτος για την επίθεση σε γερμανική συναγωγή και τη δολοφονία δύο ανθρώπων έξω από αυτήν ήθελε να διαπράξει σφαγή και να ωθήσει και άλλους να κάνουν το ίδιο μεταδίδοντας απευθείας με βίντεο το φονικό ξέσπασμά του, δήλωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας.

Ο άνδρας, ο Στέφαν Μπ., σχεδίασε την επίθεση της Τετάρτης στα πρότυπα εκείνης σε τεμένη της Νέας Ζηλανδίας όπου 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους νωρίτερα φέτος. Ήθελε να σκοτώσει όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους στη συναγωγή, στην ανατολική πόλη Χάλε, ανέφερε ο εισαγγελέας.

Δεκάδες άνθρωποι βρίσκονταν στη συναγωγή ανήμερα του Γιομ Κιπούρ, της πιο ιερής ημέρας για τον ιουδαϊσμό, όταν ο ένοπλος επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο λατρείας -απέτυχε όμως να παραβιάσει τις πύλες που ήταν γερά κλειδωμένες.

«Αυτό που ζήσαμε χθες ήταν τρομοκρατία. Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, ο ύποπτος Στέφεν Μπ. είχε σκοπό να διαπράξει σφαγή», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ στους δημοσιογράφους.

«Ο Στέφαν Μπ., ένας άνδρας που είχε επηρεαστεί από τον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ήταν βαριά οπλισμένος», προσέθεσε ο Φρανκ. «Έφερε πολλά όπλα, ορισμένα από τα οποία είχε πιθανόν κατασκευάσει ο ίδιος, και είχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών».

Οι ερευνητές βρήκαν τέσσερα κιλά εκρηκτικών στο αυτοκίνητό του.

Σε ένα βίντεο μεγαλύτερο των 30 λεπτών που ο δράστης της επίθεσης μετέδιδε ζωντανά μέσω κάμερας δράσης ακούγεται να βλαστημάει για την αποτυχία του να μπει στη συναγωγή προτού πυροβολήσει και σκοτώσει μια γυναίκα που ήταν περαστική στον δρόμο και έναν άνδρα σε ένα κοντινό τουρκικό ταχυφαγείο.

Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν όμως η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

«Ο Στέφαν Μπ. ήθελε να είναι μιμητής με δύο έννοιες», είπε ο Φρανκ. «Ήθελε να μιμηθεί παρόμοιες επιθέσεις που συνέβησαν στο παρελθόν, και επίσης ήθελε να ωθήσει άλλους να μιμηθούν τις ενέργειές του».

Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποίησε ότι η απειλή του αντισημιτισμού και της ακροδεξιάς τρομοκρατίας είναι πολύ υψηλή, μετά το περιστατικό με τον ένοπλο που σκότωσε δύο ανθρώπους έξω από συναγωγή στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δυστυχώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια η οποία -ήδη εδώ και κάποιο καιρό- είναι πως η απειλή του αντισημιτισμού, του ακροδεξιού εξτρεμισμού και της ακροδεξιάς τρομοκρατίας είναι πολύ υψηλή», είπε ο Ζεεχόφερ σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Χάλε.

Ο Ζεεχόφερ υποσχέθηκε ότι οι συναγωγές και οι εβραϊκοί χώροι λατρείας θα «προστατεύονται καλύτερα» στο μέλλον. Αυτό που συνέβη χθες στη Χάλε είναι «ντροπή για όλη τη χώρα. Με την ιστορία που έχουμε, δεν έπρεπε να συμβεί ένα τέτοιο πράγμα», εκτίμησε.

Ο ύποπτος θα παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον ομοσπονδιακών δικαστών αντιμετωπίζοντας δύο κατηγορίες για φόνο, είπε ο Φρανκ. Παραμένουν τα ερωτήματα για το πώς προμηθεύτηκε τον οπλισμό του και για το κατά πόσον είχε συνεργούς.

 

Μοναχικός ο δράστης

Μοναχοπαίδι που είχε αφήσει τις σπουδές του, ζούσε ακόμη στο σπίτι της μητέρας του και περνούσε τον περισσότερο χρόνο του μπροστά από τον υπολογιστή, ο δράστης της αντισημιτικής επίθεσης στη Χάλε εμφανίζεται ως ένας μοναχικός ριζοσπαστικοποιημενος εξτρεμιστής.

«Ήταν πάντα στο διαδίκτυο», εξήγησε σήμερα ο πατέρας του στην εφημερίδα Bild, διευκρινίζοντας ότι ο γιος του είχε λίγους φίλους και περνούσε μάλλον πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή.

Γεννημένος στο 'Αϊσλεμπεν, στο κρατίδιο Σαξονία-'Ανχαλτ, περίπου 40 χλμ. από τα σημεία της επίθεσης, αυτός που τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως Στέφαν Μπάλιετ, εξακολουθούσε να ζει στα 27 του χρόνια στο σπίτι της μητέρας του μετά το διαζύγιο των γονιών του όταν ήταν 14 ετών.

Μετά την αποφοίτησή του ο νεαρός άνδρας άρχισε σπουδές στη χημεία τις οποίες αναγκάστηκε να εγκαταλείψει έπειτα από μια εγχείρηση στο στομάχι.

Σύμφωνα με μια γειτόνισσα που μίλησε στην εφημερίδα, εργάστηκε στη συνέχεια ως τεχνικός ραδιοφώνου.

Ο πατέρας του, τον οποίο επισκεπτόταν τακτικά, τον περιγράφει ως μοναχικό και κλεισμένο στον εαυτό του. «Δεν τα είχε καλά ούτε με τον εαυτό του ούτε με τον κόσμο. Κατηγορούσε πάντα τους άλλους», είπε.

Οι περισσότεροι εβραϊκοί θεσμοί σε μεγάλες γερμανικές πόλεις διαθέτουν σχεδόν μόνιμα αστυνομική φρουρά λόγω των απειλών αντισημιτικών επιθέσεων τόσο από ακροδεξιούς όσο και από ισλαμιστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Pindos 60 xronia
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
PLayschool πισω