ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Γερμανία: Βρέθηκε ομαδικός τάφος με 1.000 σκελετούς

Εικόνα του άρθρου Γερμανία: Βρέθηκε ομαδικός τάφος με 1.000 σκελετούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2024, 10:34
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένας ομαδικός τάφος που περιέχει τουλάχιστον 1.000 σκελετούς - πιθανότατα θύματα της επιδημίας του Μαύρου Θανάτου του 1600 - αποκαλύφθηκε στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας.

Η μεγαλύτερη ανακάλυψη αυτού του είδους στη χώρα, και ενδεχομένως σε ολόκληρη την Ευρώπη, έγινε κατά τη διάρκεια ενός συνήθους αρχαιολογικού ελέγχου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κατασκευή ενός οίκου ευγηρίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κατασκευάστρια εταιρεία WBG.

Μέχρι και 1.500 άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι θαμμένοι εκεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι πέθαναν σε ένα από τα ξεσπάσματα πανώλης που συνέβαιναν περίπου κάθε 10 χρόνια αρχής γενομένης από τον 14ο αιώνα, δήλωσε στο CNN η αρχαιολόγος της πόλης Melanie Langbein.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν ενταφιάστηκαν σε κανονικό νεκροταφείο, αν και έχουμε ορίσει νεκροταφεία πανούκλας στη Νυρεμβέργη», δήλωσε η Langbein. «Αυτό σημαίνει έναν μεγάλο αριθμό νεκρών που έπρεπε να ταφούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι χριστιανικές πρακτικές ταφής».

Ανακαλύφθηκαν οκτώ ταφικοί λάκκοι, καθένας από τους οποίους περιείχε εκατοντάδες πτώματα, με τουλάχιστον έναν από τους λάκκους να χρονολογείται στα τέλη της δεκαετίας του 1400 ή στις αρχές του 1600, όπως αποκάλυψε η ανάλυση ραδιοάνθρακα.

Υπήρχε επίσης τεκμηρίωση, με τη μορφή ενός σημειώματος του 1634 που περιγράφει ένα ξέσπασμα του Μαύρου Θανάτου κατά το οποίο χάθηκαν περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι από το 1632-33. Το σημείωμα έδειχνε επίσης ότι σχεδόν 2.000 άνθρωποι είχαν ταφεί κοντά στη νεοανακαλυφθείσα τοποθεσία, δήλωσε ο Langbein στο CNN.

Τα οστά είναι ένας θησαυρός πληροφοριών, δήλωσαν οι ειδικοί.

«Μπορούμε πλέον να αναλύσουμε λεπτομερώς όλες τις πληροφορίες που φυλάσσονται σε αυτά τα οστά, π.χ. την επικράτηση διαφόρων ειδών καρκίνου, τις γενετικές μεταλλάξεις που εμφανίζονται στα κρανία, τον προσδιορισμό της ηλικίας και του φύλου, την κατάσταση των δοντιών και τα συμπεράσματα από αυτά για τη γενική υγεία και τις συνθήκες ζωής σε αυτή την περίοδο», δήλωσε ο επικεφαλής ανθρωπολόγος της Νυρεμβέργης Φλόριαν Μέλζερ σε δήλωση της In Terra Veritas, της αρχαιολογικής εταιρείας που έχει αναλάβει την ανασκαφή.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back