ΚΟΣΜΟΣ

Γενεύη: Ρεκόρ εσωτερικής μετανάστευσης το 2022

Εικόνα του άρθρου Γενεύη: Ρεκόρ εσωτερικής μετανάστευσης το 2022
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2023, 13:38
ΚΟΣΜΟΣ

Οι συγκρούσεις και οι κλιματικές καταστροφές ανάγκασαν 71,1 εκατομμύρια ανθρώπους να γίνουν, πέρυσι, εσωτερικοί μετανάστες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπίσεων (IDMC) με έδρα τη Γενεύη δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση 20% από το 2021, με έναν άνευ προηγουμένου αριθμό ανθρώπων να εγκαταλείπουν τη χώρα σε αναζήτηση ασφάλειας και καταφυγίου.

Η IDMC δήλωσε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των εκτοπισμένων ανθρώπων παγκοσμίως ζουν σε 10 χώρες, μεταξύ των οποίων η Συρία, το Αφγανιστάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), η Ουκρανία και το Σουδάν, λόγω συγκρούσεων που προκάλεσαν σημαντικές εκτοπίσεις το 2022.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε σχεδόν 17 εκατομμύρια εκτοπισμούς πέρυσι, σύμφωνα με το IDMC.

«Οι συγκρούσεις και η βία προκάλεσαν 28,3 εκατομμύρια εσωτερικούς εκτοπισμούς παγκοσμίως, αριθμός τριπλάσιος από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας», ανέφερε.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκτοπισμένων πέρυσι -32,6 εκατομμύρια- οφείλεται σε καταστροφές, όπως πλημμύρες, ξηρασίες και κατολισθήσεις.

«Οι συγκρούσεις και οι καταστροφές επιδείνωσαν τις ήδη προϋπάρχουσες ευπάθειες και ανισότητες των ανθρώπων, προκαλώντας εκτοπισμούς σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, το οποίο ίδρυσε το IDMC το 1998.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία τροφοδότησε επίσης μια παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που έπληξε περισσότερο τους εσωτερικά εκτοπισμένους. Αυτή η τέλεια καταιγίδα υπονόμευσε την πρόοδο ετών που σημειώθηκε στη μείωση της παγκόσμιας πείνας και του υποσιτισμού», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back