ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Υπόσχεση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Υπόσχεση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2023, 14:01
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία υποσχέθηκε σήμερα στην Ουκρανία δεκάδες ακόμη ελαφρά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μετά τη συνάντηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Παρίσι.

«Τις επόμενες εβδομάδες, η Γαλλία θα εκπαιδεύσει και θα εξοπλίσει αρκετά τάγματα με δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφρά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων των AMX-10RC», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή οι δύο πρόεδροι. Ζήτησαν επίσης νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία «ώστε να αποδυναμωθεί η ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τον παράνομο επιθετικό της πόλεμο».

Η άφιξη του Ζελένσκι στο Παρίσι ήρθε λίγες ώρες μετά την απονομή από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γερμανία ενός βραβείου στον ουκρανικό λαό για τον αγώνα του για την ελευθερία και τις αξίες του μπλοκ. 

Το βραβείο Καρλομάγνου απονεμήθηκε στον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του πρώτου του ταξιδιού στη Γερμανία μετά τη ρωσική εισβολή, μία ημέρα μετά τη συνάντηση με Ιταλούς ηγέτες και τον Πάπα Φραγκίσκο στη Ρώμη. Η διπλωματική περιοδεία του Σαββατοκύριακου πραγματοποιείται πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Ρέικιαβικ και τη συνάντηση των ηγετών της G7 στην Ιαπωνία.

Για τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά του γείτονά της «εδραίωσε μια σαφή διαπίστωση: Η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας». 

Το Βερολίνο ετοιμάζει ένα νέο στρατιωτικό πακέτο για το Κίεβο ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει διαθέσει μέχρι στιγμής για την Ουκρανία.

Η Γερμανία, που κάποτε κατηγορήθηκε για επιφυλακτικότητα στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός αρμάτων μάχης, πυραύλων και αντιπυραυλικών συστημάτων στη χώρα, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Στο Λονδίνο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας συνεχίζει την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τελευταίος σταθμός το Λονδίνο, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να προμηθεύει την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow».

Πρόκειται για οπλικά συστήματα τα οποία κατασκευάζονται από την ευρωπαϊκή εταιρεία πυραύλων MBDA. Είναι πύραυλοι που εκτοξεύονται από αεροσκάφος και έχουν βεληνεκές μεγαλύτερο των 250 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3