ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία-μεταναστευτικό: Ο Μακρόν κλείνει το μάτι στη Δεξιά

Εικόνα του άρθρου Γαλλία-μεταναστευτικό: Ο Μακρόν κλείνει το μάτι στη Δεξιά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2023, 20:22
ΚΟΣΜΟΣ

Μια συμφωνία για την αυστηροποίηση της γαλλικής μεταναστευτικής νομοθεσίας που συμφωνήθηκε από ομάδα νομοθετών την Τρίτη απειλούσε να διασπάσει την κεντρώα πλειοψηφία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με μέλη της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του να ανακοινώνουν ότι θα την καταψηφίσουν.

Η συμφωνία -η οποία πρέπει να επικυρωθεί από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου αργότερα την Τρίτη- απεικονίζει τη δεξιά στροφή της πολιτικής σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αποκρούσουν την άνοδο της ακροδεξιάς με το να είναι αυστηρότερες στη μετανάστευση.

Το Μέγαρο Ελιζέ ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση μεταξύ του Μακρόν, του πρωθυπουργού του και των επικεφαλής του προεδρικού συνασπισμού στο κοινοβούλιο, καθώς οι εικασίες για υπουργούς που απειλούν να παραιτηθούν ανακυκλώθηκαν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Η γαλλική κυβέρνηση είχε αρχικά δηλώσει ότι πρόκειται για μια νομοθεσία με καρότο και μαστίγιο, η οποία θα διευκολύνει τους μετανάστες που εργάζονται σε τομείς που έχουν έλλειψη εργατικού δυναμικού να λάβουν άδεια παραμονής, αλλά θα διευκολύνει επίσης την απέλαση των παράνομων μεταναστών.

Ωστόσο, προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη της Δεξιάς, η κυβέρνηση συμφώνησε να αμβλύνει τα μέτρα για τις άδειες παραμονής, ενώ παράλληλα καθυστερεί την πρόσβαση των μεταναστών στα κοινωνικά επιδόματα -συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων για παιδιά και των στεγαστικών επιδομάτων- κατά αρκετά χρόνια.

Η ακροδεξιά και, πιο πρόσφατα, οι συντηρητικοί, υποστήριξαν ότι αυτά θα πρέπει να προορίζονται μόνο για τους Γάλλους. Η συμφωνία θα καθυστερήσει την πρόσβαση σε επιδόματα στέγασης για τους άνεργους μετανάστες εκτός ΕΕ κατά πέντε χρόνια.

Ο συμβιβασμός εισάγει επίσης μεταναστευτικές ποσοστώσεις, καθιστά δυσκολότερο για τα παιδιά των μεταναστών να γίνουν Γάλλοι και αναφέρει ότι οι διπλοί υπήκοοι που καταδικάζονται για σοβαρά εγκλήματα κατά της αστυνομίας θα μπορούσαν να χάσουν τη γαλλική υπηκοότητα.

Η συμφωνία, η οποία κυρώθηκε από ειδική επιτροπή επτά γερουσιαστών και επτά βουλευτών, ήταν αρχικά μια καλή είδηση για τον Μακρόν, ο οποίος είχε καταστήσει το μεταναστευτικό νομοσχέδιο βασικό πυλώνα της δεύτερης θητείας του και διαφορετικά θα μπορούσε να αναγκαστεί να το βάλει στο ράφι.

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν, η οποία, διαβλέποντας μια πολιτική ευκαιρία, χαρακτήρισε το αναδιαμορφωμένο νομοσχέδιο «μεγάλη ιδεολογική νίκη» για το ακροδεξιό κόμμα της.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει το νομοσχέδιο στην Κάτω Βουλή, προκαλώντας τεράστια αμηχανία στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος του Μακρόν, η οποία θεωρεί δυσάρεστο να ψηφίζει σε συμφωνία με την ακροδεξιά.

Επίσης, οι συντηρητικοί Les Republicains, οι οποίοι με την πάροδο των ετών έχουν σκληρύνει τον λόγο τους πιο κοντά σε αυτόν της ακροδεξιάς, διεκδίκησαν επίσης τη νίκη, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο ήταν ουσιαστικά δικό τους.

Με πληροφορίες από Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back