ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Γαλλία: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη ρύπανση από τα πλαστικά

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη ρύπανση από τα πλαστικά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2023, 23:13
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Επτά χρόνια μετά την COP21, το Παρίσι θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της περιβαλλοντικής διπλωματίας. 

Περίπου 1.000 αντιπρόσωποι από 175 χώρες και περισσότεροι από 1.500 επιστήμονες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και της βιομηχανίας αναμένονται στην έδρα της UNESCO από τις 29 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου σε μια αποστολή τόσο φιλόδοξη όσο και επικίνδυνη: Να τερματίσουν τη ρύπανση από πλαστικά με την κατάρτιση μιας νομικά δεσμευτικής διεθνούς συνθήκης έως το 2024. 

Ο επείγων χαρακτήρας του εγχειρήματος είναι ανάλογος με την απειλή που αποτελεί για τα οικοσυστήματα, την ανθρώπινη υγεία και το κλίμα. Πάνω από 350 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων παράγονται παγκοσμίως σε ετήσια βάση.

Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Στόχος είναι να επιτευχθεί «η σημαντικότερη πολυμερής συμφωνία για το περιβάλλον μετά τη συμφωνία του Παρισιού [για το κλίμα]», συνόψισε η εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) Ίνγκερ Άντερσεν. 

Η ανθρωπότητα παράγει περισσότερους από 430 εκατομμύρια τόνους πλαστικού ετησίως, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι βραχύβια προϊόντα που σύντομα μετατρέπονται σε απόβλητα, γεμίζουν τους ωκεανούς και, συχνά, εισέρχονται στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα, ανέφερε τον Απρίλιο το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. 

Τα πλαστικά απόβλητα που παράγονται παγκοσμίως πρόκειται να τριπλασιαστούν σχεδόν μέχρι το 2060, με περίπου τα μισά να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και λιγότερο από το ένα πέμπτο να ανακυκλώνονται, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η συνθήκη θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, όπως επιθυμεί ο αυτοαποκαλούμενος «συνασπισμός υψηλών φιλοδοξιών» χωρών, με επικεφαλής τη Νορβηγία και τη Ρουάντα, με όρια στην παραγωγή πλαστικών και περιορισμούς σε ορισμένα από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά. 

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο φιλοξενεί τις συνομιλίες, δημοσίευσε ένα σχέδιο για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων κατά 80% έως το 2040. 


Επικρίσεις

Η έκθεση, που εκδόθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, περιγράφει τρεις βασικούς τομείς δράσης: επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και αναπροσανατολισμός των πλαστικών συσκευασιών σε εναλλακτικά υλικά.

Ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες επέκριναν την έκθεση ότι εστιάζει στη διαχείριση των αποβλήτων, την οποία θεώρησαν ως παραχώρηση στην παγκόσμια βιομηχανία πλαστικών και πετροχημικών.

Αυτή την εβδομάδα, δεκάδες χώρες κατέγραφαν τη δημόσια υγεία ως ένα από τα θέματα προτεραιότητας που τους απασχολούν στον περιορισμό της παραγωγής πλαστικών και των αποβλήτων. Η έκθεση του UNEP εντόπισε επίσης 13.000 χημικές ουσίες που σχετίζονται με την παραγωγή πλαστικών, περισσότερες από 3.000 εκ των οποίων θεωρούνται επικίνδυνες.

Στο μεταξύ η Greenpeace εξέδωσε μια έκθεση που συγκεντρώνει ευρήματα από επιστημονικές ερευνητικές εργασίες που δείχνουν ότι οι διαδικασίες ανακύκλωσης πλαστικών μπορούν να απελευθερώσουν στο περιβάλλονπολλές από αυτές τις χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του βενζολίου.

Με πληροφορίες από Le Monde, Reuters, AP. Φωτογραφία: hactoendplasticpollution.org

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back