Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Γαλλία: Ένας δρόμος στρωμένος με ηλιακά πάνελ

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Ένας δρόμος στρωμένος με ηλιακά πάνελ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/12/2016, 21:53
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένα μικρό χωρίο, το Tourouvre-au-Perche, που βρίσκεται στη Νορμανδία παίρνει τα ηλιακά πάνελ από τις στέγες και τα τοποθετεί στο... δρόμο.

Συγκεκριμένα ο δρόμος που έχει μήκος ενός χιλιομέτρου, εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη από την Γαλλίδα υπουργό Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ και παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει τα φώτα του δρόμου.

Συνολικά ο δρόμος καλύπτεται με 2.800 τ.μ. πάνελ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το σχέδιο προβλέπει μια δοκιμαστική περίοδο δύο ετών για να δουν αν η ενέργεια που παράγεται είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει τα φώτα των δρόμων, για το χωριό των 3.400 κατοίκων.

Ωστόσο, το όλο project δεν είναι καθόλου φθηνό με συνολικό κόστος γύρω στα 5 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν απογοητεύει όμως την Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία δήλωσε πως θέλει να δει ένα τέτοιο σημείο ανά 1.000 χλμ. στις εθνικές οδούς της Γαλλίας.


H Colas αναφέρει ότι τα πάνελ έχουν καλυφθεί με ρητίνη που περιέχει λεπτά φύλλα πυριτίου, κάνοντάς τα αρκετά δυνατά να αντέξουν την κίνηση, ακόμη και από βαριά φορτηγά. Η εταιρεία ελπίζει να μειώσει το κόστος τον πάνελ στο μέλλον, καθώς έχει ήδη προγραμματίσει 100 άλλες εγκαταστάσεις σε δρόμους, στην Γαλλία αλλά και το εξωτερικό.

Η ιδέα βέβαια δεν είναι καινούργια. Ένα παρόμοιο έργο κατασκευάστηκε στο Άμστερνταμ, αλλά σε έναν ποδηλατόδρομο και όχι σε κανονικό δρόμο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back