ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Εγκαινιάζει «επίσημη» αίθουσα για χρήση ναρκωτικών

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Εγκαινιάζει «επίσημη» αίθουσα για χρήση ναρκωτικών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/10/2016, 22:10
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία ξεκινάει ένα πείραμα: Την Παρασκευή εγκαινιάζει σ΄ένα νοσοκομείο την πρώτη «αίθουσα κατανάλωσης ναρκωτικών με μικρότερο κίνδυνο» όπως είναι η επίσημη ονομασία της.

Οι τοξικομανείς θα μπορούν να κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών σε καλές υγειονομικές συνθήκες, στο πλαίσιο ενός πειράματος που χαιρετίστηκε από τις ενώσεις, αλλά επικρίθηκε από ορισμένους κατοίκους της περιοχής και τη δεξιά αντιπολίτευση.

Η αίθουσα θα διατίθενται στους τοξικομανείς, οι οποίοι θα κάνουν ένεση με προϊόντα που θα φέρνουν οι ίδιοι, υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού και με αποστειρωμένο υλικό.

Θα μπορεί να υποδέχεται καθημερινά περίπου 100 ανθρώπους, υποχρεωτικά ενηλίκους. Μια εικοσαριά γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί και όργανα ασφαλείας θα βρίσκονται στη διάθεσή τους.

Το διακύβευμα σε όρους δημόσιας υγείας είναι μεγάλο επειδή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «η υγειονομική κατάσταση των χρηστών ναρκωτικών παραμένει πολύ ανησυχητική στη Γαλλία», όπου το 2011 πάνω από το 10% των χρηστών είναι μολυσμένοι από τον ιό του AIDS και πάνω από το 40% από τον ιό της ηπατίτιδας C.


ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ

Οι αίθουσες αυτές, τη δημιουργία των οποίων ζητούν εδώ και χρόνια στη Γαλλία οι ενώσεις και ένα μέρος του ιατρικού σώματος, αμφισβητούνται πολύ από άλλους ειδικούς που τις θεωρούν αντιπαραγωγικές ή από κατοίκους που φοβούνται πως θα γίνονται φασαρίες στη γειτονιά τους.

Το άνοιγμά της «αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική στιγμή στον αγώνα κατά της μάστιγας των εξαρτήσεων», δήλωσε η υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν, η οποία μετέβη σήμερα επιτόπου μαζί με τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Πρόκειται επίσης για «την κατάληξη μιας πολιτικής μάχης, η οποία δεν ήταν εύκολη και έδωσε λαβή σε υπερβολές», πρόσθεσε η Τουρέν διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία είναι η 10η χώρα στον κόσμο που υιοθετεί ένα τέτοιο μέτρο.

Με την αίθουσα που την Παρασκευή θα υποδεχθεί τους πρώτους χρήστες της, η Γαλλία εντάσσεται στη χορεία της Γερμανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ισπανίας, της Δανίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας, όπου τα τελευταία χρόνια τέτοιοι χώροι έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back