ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Εξαφανίζουν» τις ανισότητες με την επαναφορά των σχολικών στολών

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: «Εξαφανίζουν» τις ανισότητες με την επαναφορά των σχολικών στολών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/02/2024, 22:56
ΚΟΣΜΟΣ

H κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν βρήκε τον τρόπο να καταπολεμήσει τις ανισότητες, επαναφέροντας, στα πλαίσια ενός πιλοτικού προγράμματος, τις σχολικές στολές.

Σκούρο σακάκι, γκρι πουλόβερ, λευκό πουκάμισο πόλο και μαύρο παντελόνι. Περίπου 700 μαθητές σε τέσσερα σχολεία στο Μπεζιέ δεν γλίτωσαν. Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, η πόλη που διοικείται από τον ακροδεξιό δήμαρχο και υποστηρικτή των ιδεών της Εθνικής Συσπείρωσης και του Ερίκ Ζεμούρ, Ρομπέρ Μενάρ, άνοιξε τον δρόμο για το πείραμα της σχολικής στολής που ξεκίνησε ο Γκαμπριέλ Ατάλ το καλοκαίρι του 2023, κατά τη διάρκεια της βραχύβιας θητείας του ως επικεφαλής του υπουργείου Παιδείας.

Ο Ρομπέρ Μενάρ, δήλωσε ότι οι στολές θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση του εκφοβισμού. «Όταν είσαι πλούσιος ή φτωχός, δεν ντύνεσαι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο», είπε.

Αλλά η ένωση καθηγητών SE-Unsa δήλωσε ότι πρόκειται για «μια επιφανειακή απάντηση σε ένα θεμελιώδες πρόβλημα» και ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων και των μαθησιακών αποτυχιών». Και άλλοι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών γονέων, λένε ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα σε άλλους τομείς της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο κέντρο της Μασσαλίας, το πείραμα σταμάτησε πριν καν ξεκινήσει, στις 25 Ιανουαρίου 2023, μετά από μια ηλεκτρονική έρευνα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Pronote, στην οποία απάντησε το 66% των 400 μαθητών αρνούμενο να τους επιβληθεί ένας συγκεκριμένος τρόπος ντυσίματος.


«Το να φοράς μια στολή δεν αποτελεί επιτυχία, διότι δεν ανταποκρίνεται σε καμία ιδιαίτερη ανάγκη», ανέλυσε ο Grégoire Ensel, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συμβουλίων Γονέων Κρατικών Σχολείων (FCPE), στο France Info στις 19 Φεβρουαρίου, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για προπέτασμα καπνού για την έλλειψη πόρων και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας.

Για την εκτελεστική εξουσία, ωστόσο, οι στολές παρουσιάζονται ως πανάκεια, με σκοπό την αποκατάσταση της εξουσίας και τον περιορισμό των επιθέσεων κατά της εγκληματικότητας και της παρενόχλησης, σημειώνει η Humanite.

«Τα δημόσια [κρατικά] σχολεία δεν πρέπει ποτέ να προσπαθούν να μιμηθούν τις χειρότερες υπερβολές των ιδιωτικών σχολείων», έγραψαν οι γονείς σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας, προσθέτοντας ότι οι στολές δεν θα εξαλείψουν ποτέ εντελώς τις «ανισότητες και τις διακρίσεις».

Οι στολές που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Γαλλία από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1802, έπαψαν να είναι υποχρεωτικές στα κρατικά σχολεία της Γαλλίας από το 1968.

Η συζήτηση για το αν θα έπρεπε να επανέλθουν στην επικαιρότητα το 2003, όταν το θέμα τέθηκε από έναν πρώην υπουργό Παιδείας, αλλά το σχέδιο δεν είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης.

Το 2016 ο δεξιός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν και η ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν συμπεριέλαβαν την επιβολή σχολικών στολών στο προεκλογικό τους μανιφέστο. Την επόμενη χρονιά, ο τότε υπουργός Παιδείας, Jean-Michel Blanquer, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ των στολών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back