Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Γαλλία: Δοκιμάζει την πλήρη απαγόρευση κινητών σε 200 γυμνάσια

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Δοκιμάζει την πλήρη απαγόρευση κινητών σε 200 γυμνάσια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2024, 21:36
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Γαλλία θα επιβάλει πλήρη απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων σε 200 σχολεία στο πλαίσιο μιας δοκιμής για την αντιμετώπιση της «υπερ-συνδεσιμότητας».

Από το φθινόπωρο, οι μαθητές σε 200 γυμνάσια της χώρας θα πρέπει να βάζουν τα smartphones τους σε ντουλάπια ή να τα αφήνουν στην είσοδο για όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. 

Επί του παρόντος, τους απαγορεύεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων τους στο σχολείο, αλλά όχι η μεταφορά τους.

Η απαγόρευση αποτελεί μέρος μιας δοκιμής για να δοθεί στους μαθητές ένα «ψηφιακό διάλειμμα» από τις συσκευές τους, δήλωσε την Τρίτη η Nicole Belloubet, η απερχόμενη υπουργός Παιδείας. Εάν το μέτρο είναι επιτυχές, θα επεκταθεί ως γενική απαγόρευση το επόμενο έτος.

Μια επιτροπή που συστάθηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία ότι η υπερβολική έκθεση των παιδιών στις οθόνες έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξή τους.

Μια έκθεση 140 σελίδων που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «μια πολύ σαφής συναίνεση σχετικά με τις άμεσες και έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις των ψηφιακών συσκευών στον ύπνο, στην καθιστική ζωή, στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και στον κίνδυνο να είναι κανείς υπέρβαρος ή και παχύσαρκος ... καθώς και στην όραση».

Είπε ότι η «υπερβολική» χρήση των τηλεφώνων και της λοιπής ψηφιακής τεχνολογίας δεν είναι κακή μόνο για τα παιδιά αλλά και για την «κοινωνία και τον πολιτισμό».

Η έκθεση συνέστησε να ελέγχεται σταδιακά η χρήση των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά: κανένα κινητό τηλέφωνο πριν από την ηλικία των 11 ετών τουλάχιστον, κινητά χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο μεταξύ 11 και 13 ετών, τηλέφωνα με διαδίκτυο αλλά χωρίς πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τα 15 έτη.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη

Η απαγόρευση των τηλεφώνων στα σχολεία συζητείται εδώ και καιρό σε όλη την Ευρώπη. Στις χώρες όπου υπάρχουν απαγορεύσεις, αυτές τις περισσότερες φορές περιορίζονται στη χρήση τους και δεν απαιτούν από τα παιδιά να τα παραδώσουν.

Στη Γερμανία δεν υπάρχουν επίσημοι περιορισμοί, αλλά τα περισσότερα σχολεία έχουν απαγορεύσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ψηφιακών συσκευών στις αίθουσες διδασκαλίας εκτός από εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Μια οιονεί απαγόρευση ισχύει στις τάξεις των ολλανδικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά ως σύσταση και όχι ως νομική υποχρέωση. Από αυτό το σχολικό έτος η οδηγία θα ισχύει και για τα δημοτικά σχολεία.

Η Ιταλία ξεκίνησε νωρίς την απαγόρευση των τηλεφώνων, εισάγοντας μία το 2007, προτού τη χαλαρώσει το 2017 και την επαναφέρει το 2022. Ισχύει για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγίες για τα σχολεία «σχετικά με την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας», αλλά δήλωσε ότι εναπόκειται στους μεμονωμένους διευθυντές και ηγέτες να αποφασίσουν για την πολιτική χρήσης τηλεφώνων.

Η Πορτογαλία πειραματίζεται με έναν συμβιβασμό εισάγοντας έναν αριθμό ημερών χωρίς τηλέφωνο στα σχολεία κάθε μήνα, ενώ στην Ισπανία τα σχολεία σε ορισμένες αυτόνομες περιοχές έχουν επιβάλει απαγόρευση, αλλά δεν υπάρχει πανελλαδική απαγόρευση.

Με πληροφορίες από Telegraph, Guardian

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back