πλαισιο πισω tc1
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G7: Δεν πληρώνουμε σε ρούβλια

Εικόνα του άρθρου G7: Δεν πληρώνουμε σε ρούβλια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2022, 12:50
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνουν το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη χώρα σε ρούβλια, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μιλώντας έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G7, της οποίας προήδρευσε, ο Χάμπεκ επεσήμανε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί «μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων».

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί εξακολουθούν να ισχύουν. «Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή σε ρούβλια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημείωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι «εχθρικές χώρες» προς τη Ρωσία θα πρέπει να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγουν σε ρούβλια.

Η κίνηση του Κρεμλίνου φάνηκε να έχει στόχο να ενισχύσει το εθνικό νόμισμα της χώρας, το οποίο είχε πληγεί από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, αν και οικονομολόγοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν η πληρωμή σε ρούβλια θα μπορέσει να αλλάξει σημαντικά την κατάσταση.

«Η απόπειρα του Πούτιν να μας διχάσει είναι προφανής», σχολίασε ο Χάμπεκ. «Δεν θα διχαστούμε και η απάντηση των χωρών της G7 είναι ξεκάθαρη: οι συμφωνίες θα γίνουν σεβαστές».


«Δεν θα υπάρξει αέριο»

«Αν δεν γίνει πληρωμή, δεν θα υπάρξει αέριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS χθες Δευτέρα το βράδυ όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στην περίπτωση που οι χώρες αρνηθούν να πληρώσουν με ρούβλια.

«Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί όταν απορρίψουν αυτή τη δυνατότητα», πρόσθεσε.

«Οπότε μόλις έχουμε λάβει μια τελική απόφαση, θα εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει. Αλλά σίγουρα δεν θα το δούμε σαν φιλανθρωπία και δεν θα στείλουμε δωρεάν φυσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι όροι που έχει θέσει η Δύση, η οποία έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, είναι «αρκετά εχθρικοί» και έχουν φέρει την κατάσταση σε ένα σημείο «πλήρους πολέμου».

«Και εμείς στη Ρωσία νιώθουμε σαν σε πόλεμο διότι οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, αυτοί όντως διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον μας στο εμπόριο, την οικονομία, κατάσχοντας τα περιουσιακά μας στοιχεία, τους πόρους μας, εγείροντας εμπόδια στις οικονομικές μας σχέσεις», εξήγησε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα χθες ο ίδιος είχε επαναλάβει ότι η Ρωσία θα επιμείνει να πληρωθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια και όχι σε ευρώ, όπως συμβαίνει τώρα.


Απεξάρτηση

Μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να εξετάζουν τρόπους για να απεξαρτηθούν από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Η Γαλλία προσπαθεί να αυξήσει τις εισαγωγές της από τις χώρες του Κόλπου, επεσήμανε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν.

Στο μεταξύ η Μόσχα προσπαθεί να καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος από τις απώλειές της λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από την Ευρώπη αυξάνοντας τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ασία.

Υπάρχει αγορά «στη νοτιοανατολική Ασία, στην ανατολική», εξήγησε ο Πεσκόφ χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Η παγκόσμια αγορά είναι πιο διαφοροποιημένη από την ευρωπαϊκή, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «φυσικά η ευρωπαϊκή αγορά είναι εξαιρετικής ποιότητας».

Ο Πεσκόφ αντιδρούσε στην ανακοίνωση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ο οποίος επεσήμανε πως το Βερολίνο θα κινηθεί «αρκετά γρήγορα» για να εξαλείψει την εξάρτηση της Γερμανίας από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

Ο Χάμπεκ έχει ήδη δηλώσει ότι η Γερμανία ίσως να μειώσει στο μισό τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία ως το καλοκαίρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back