ΚΟΣΜΟΣ

G7: Δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου G7: Δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2024, 09:06
ΚΟΣΜΟΣ

Στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία, οι χώρες μέλη συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για τη χορήγηση στην Ουκρανία ενός δανείου ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να τη βοηθήσουν να αγοράσει όπλα και να αρχίσει να ανοικοδομεί τις κατεστραμμένες υποδομές. Το νέο δάνειο έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο, όταν η Ρωσία έχει το μομέντουμ στο πεδίο της μάχης.

Το δάνειο αναμένεται να εξοφληθεί με τη χρήση των τόκων που κερδίζονται από σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται κυρίως σε ευρωπαϊκές τράπεζες. 

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε επίσης 10ετές σύμφωνο ασφαλείας με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, για να δείξει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση των ΗΠΑ στη χώρα. Η συμφωνία, που υπογράφηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία, έχει ως στόχο να δεσμεύσει τις μελλοντικές διοικήσεις των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ουκρανία, ακόμη και αν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters. 

Η Ιαπωνία υπέγραψε επίσης μια 10ετή συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία, η οποία περιελάμβανε μια υπόσχεση ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική, λέγοντας ότι αποτελεί γέφυρα προς την ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. «Πρόκειται για μια συμφωνία για την ασφάλεια και συνεπώς για την προστασία της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε.

Ο Ζελένσκι επιδιώκει εδώ και καιρό την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά οι σύμμαχοι έχουν σταματήσει να κάνουν αυτό το βήμα. Η δυτική συμμαχία θεωρεί κάθε επίθεση που εξαπολύεται εναντίον ενός από τα 32 μέλη της ως επίθεση εναντίον όλων σύμφωνα με τη ρήτρα του άρθρου πέντε.

Στηη συμφωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, εν μέσω μιας νέας πίεσης από τη Ρωσία στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας.

Περιγράφει επίσης σχέδια για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας και την επέκταση του στρατού της.

Με πληροφορίες από NYT, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back