Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«Φυλο-μετρώντας την ιστορία»

Εικόνα του άρθρου «Φυλο-μετρώντας την ιστορία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/11/2020, 12:24
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ο Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (Ο.Ι.Ε.Ε www.aheg.gr), σε συνεργασία με τις ΔΙΔΕ Γ΄ και Δ΄ Αθήνας, διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου (10.00 -13.30), με θέμα 

«Φυλο-μετρώντας την ιστορία. Έμφυλες αναπαραστάσεις στην ιστορία, στα σχολικά εγχειρίδια και στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Στόχος την ημερίδας είναι η ανάδειξη των έμφυλων όψεων και αναπαραστάσεων στην ιστορία, στα σχολικά εγχειρίδια και στην εκπαιδευτική διαδικασία.


Στην ημερίδα θα λάβουν μέρος με εισηγήσεις τους οι:
•Μαίρη Λεοντσίνη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, «Όταν οι Υπουργοί (δεν) μιλούν για το φύλο: Η κομβικότητα στη Γαλλία και η ιστορική συνείδηση στην Ελλάδα».
•Έφη Αβδελά, ομότιμη καθηγήτρια, Φιλοσοφική Σχολή, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, «Το φύλο ως πολιτικό διακύβευμα στην ιστορία, στο σχολείο, αλλού».
•Λήδα Παπαστεφανάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Η ιστορία της εργασίας από τη σκοπιά του φύλου».
•Κωνσταντίνα Παπακώστα, δρ Εκπαιδευτικής Πολιτικής, εκπαιδευτικός Δ.Ε., «Το φύλο στα σχολικά βιβλία: ερευνητικά δεδομένα και κοινωνικά συμφραζόμενα».
Ο Τριαντάφυλλος Πετρίδης, ιστορικός, εκπαιδευτικός Δ.Ε., θα συνοψίσει και θα αναδείξει τα συμπεράσματα της
ημερίδας και θα ακολουθήσει πρόταση διδασκαλίας από την Ελένη Πατσιατζή, εκπαιδευτικό Δ.Ε., με θέμα «Πού είναι οι γυναίκες;».
Η ημερίδα θα κλείσει αφού προηγηθεί συζήτηση γύρω από τα θέματα που θα αναδειχθούν.

Τα στοιχεία της εκδήλωσης είναι:

https://minedu-secondary2.webex.com/minedu-secondary2/onstage/g.php?MTID=e1600660438887bcafac675efa3381e38
Event number: 124 493 2062
Event password: HISTORY28

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back