Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Frontex: Οι τζιχαντιστές εξοπλίζουν πρόσφυγες

Εικόνα του άρθρου Frontex: Οι τζιχαντιστές εξοπλίζουν πρόσφυγες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/12/2016, 18:01
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμό έχει σημάνει η Frontex καθώς προειδοποιεί ότι το Ισλαμικό Κράτος εξοπλίζει πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος για να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent η ευρωπαϊκή υπηρεσία επισημαίνει πως ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί ή χειραγωγηθεί ή να έχουν χρησιμοποιηθεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι πιθανόν έχουν παρεισφρήσει σε στρατόπεδα προσφύγων.

Αξιωματούχοι ασφαλείας της Δύσης υπογραμμίζουν ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πιθανόν έχουν προσπαθήσει να χειραγωγήσουν πρόσφυγες ή ακόμη και να τους εκπαιδεύσουν για να τους κάνουν τρομοκράτες την ώρα που αυτοί μετακινούνται μαζικά προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, την πείνα και την ακραία φτώχεια. 

«Η Frontex εξήρε την αναγκαιότητα ετοιμότητας των ευρωπαϊκών αρχών υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων», όπως υποστηρίζει ο Φαμπρίς Λεζερί, εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, σε δηλώσεις του στο Voa News. Από την πλευρά της, η Europol έχει ανακοινώσει ότι από τον Απρίλιο του 2016 υπήρξαν περίπου 300 περιπτώσεις στις οποίες τζιχαντιστές προσπάθησαν να στρατολογήσουν πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη στην Ευρώπη.


Η EUROPOL

Στις 2 Δεκεμβρίου Europol με έκθεσή της προειδοποιούσε για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Το Ισλαμικό Κράτος «έχει τη βούληση και την ικανότητα» να πλήξει «σκληρούς» και «μαλακούς» στόχους στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στις χώρες που μετέχουν στο διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS, ανέφερε η υπηρεσία. 

Η έκθεση ανέφερε ότι καθώς το «Ισλαμικό Κράτος» αποδυναμώνεται και υφίσταται ήττες στη Συρία και το Ιράκ, ξένοι μαχητές μπορεί να επιστρέψουν με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη συνιστώντας μια μακροπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια. 

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων μυστικών υπηρεσιών αρκετές δεκάδες άτομα, που λαμβάνουν εντολές από το ‘Ισλαμικό Κράτος’ ενδέχεται να βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη και να ετοιμάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις», τόνιζε η Europol.

Στην ίδια έκθεση επεσήμανε ακόμη ότι τρομοκρατικοί πυρήνες ή «μοναχικοί λύκοι» μπορεί να χρησιμοποιήσουν τακτικές που αναπτύχθηκαν στη Συρία και το Ιράκ -περιλαμβανομένων των παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων- για να πλήξουν στόχους στην Ευρώπη. Δεν αποκλείεται δε να χρησιμοποιήσουν στις επιθέσεις τους αυτόματα, όπλα με λεπίδες και οχήματα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back