δεη πισω tc1
ΚΟΣΜΟΣ

Το Facebook μπλοκάρει τον Τραμπ: πολύ λίγο, πολύ αργά

Εικόνα του άρθρου Το Facebook μπλοκάρει τον Τραμπ: πολύ λίγο, πολύ αργά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2021, 14:39
ΚΟΣΜΟΣ

Ο λογαριασμός του Ντόναλντ Τραμπ στο Facebook είναι μπλοκαρισμένος επ' αόριστον και για δύο εβδομάδες το λιγότερο: το μέτρο θα είχε θεωρηθεί δραστικό εδώ και λίγο καιρό, αλλά μετά την επίθεση του φιλικού προς τον Τραμπ όχλου κατά του Καπιτωλίου, δεν είναι αρκετό για να αμβλύνει τις επικρίσεις.

Οι λογαριασμοί του Τραμπ στο Facebook και το Instagram, οι οποίοι είχαν ανασταλεί το βράδυ της Τετάρτης, μπλοκαρίστηκαν χθες.

«Θεωρούμε ότι το να επιτρέψουμε στον πρόεδρο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες μας αυτήν την περίοδο αντιπροσωπεύει υπερβολικά μεγάλους κινδύνους», εξήγησε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο προφίλ του στο Facebook.

«Κατά συνέπεια, παρατείνουμε το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του στο Facebook και το Instagram επ' αόριστον και τουλάχιστον για τις δύο προσεχείς εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».

Μέχρι σήμερα, Facebook, Twitter και Youtube είχαν επιλέξει να αναρτούν επισημάνσεις για τα ψευδή ή τα εμπρηστικά μηνύματα του αμερικανού προέδρου. Και αυτό δεν επεκτείνεται στα τέσσερα χρόνια της θητείας Τραμπ, αλλά επικεντρώνεται στην μετά τις προεδρικές εκλογές περίοδο και την συστηματική και ψευδή αμφισβήτηση εκ μέρους του Τραμπ της εγκυρότητας του εκλογικού αποτελέσματος.

«Θεωρούμε ότι το κοινό έχει το δικαίωμα να έχει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση στις πολιτικές απόψεις, ακόμη και αν είναι αμφιλεγόμενες», θεώρησε αναγκαίο να διευκρινίσει ο Ζάκερμπεργκ, που κατηγορείται έντονα τους τελευταίους μήνες για την επιεική, χλιαρή του προσέγγιση.

«Όμως η σημερινή συγκυρία είναι απολύτως διαφορετική, με την χρησιμοποίηση της πλατφόρμας μας για να ενθαρρυνθεί μία βίαιη στάση κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης», δήλωσε αναφερόμενος στην υποκίνηση από τον Τραμπ του οργισμένου όχλου που ο ίδιος έφερε στην Ουάσιγκτον και έστρεψε κατά του Καπιτωλίου.

 

Τερατώδης συμπεριφορά

Όλο και περισσότερες φωνές ζητούν από τις πλατφόρμες να αποκλείσουν τελείως τον Ντόναλντ Τραμπ από τα δίκτυα, όπως η πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα.

«Ήρθε η ώρα για τις εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ να σταματήσουν να επιτρέπουν τερατώδεις συμπεριφορές», δήλωσε σε ανακοίνωσή της χθες.

Η εφαρμογή Snapchat μπλόκαρε επίσης το προφίλ του απερχόμενου προέδρου. Η πλατφόρμα Twitch απενεργοποίησε τον λογαριασμό του και το δίκτυο TikTok απέσυρε τα βίντεο με τα οποία απευθυνόταν στους οπαδούς του.

Όμως ο Τραμπ επέστρεψε ήδη στο Twitter, την αγαπημένη του πλατφόρμα, όπου διαθέτει 88 εκατομμύρια followers, με ένα βίντεο όπου εμφανίζεται «μεταμορφωμένος» και δηλώνοντας «σκανδαλισμένος από την βία».

Την Τετάρτη, το Twitter απέσυρε για πρώτη φορά tweet και μπλόκαρε τον λογαριασμό του για δώδεκα ώρες με την απειλή του μόνιμου μπλοκαρίσματος του λογαριασμού του.

Όμως πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι οι πλατφόρμες άργησαν πολύ να αντιδράσουν και επέτρεψαν σε αυτού του είδους το πλήθος να οργανωθεί χάρις στις υπηρεσίες τους.

«Επί τέσσερα χρόνια εκλογικεύσατε αυτήν την βία. Η ενθάρρυνση μίας βίαιης στάσης κατά της κυβέρνησης δεν αποτελεί ελευθερία της έκφρασης. Αν εργάζεστε για τις εταιρείες , έχετε κι εσείς ευθύνη», δήλωσε ο Κρις Σάκα, ένας από τους πρώτους επενδυτές της Facebook, που έχει εξελιχθεί σε διαπρύσιο επικριτή της.

 

«Αίμα στα χέρια»

«Έχετε αίμα στα χέρια σας, Τζακ και Ζακ», έγραψε στο Twitter αναφερόμενος στον Τζακ Ντόρσεϊ, επικεφαλής του Twitter, και τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

«Τα μεμονωμένα αυτά μέτρα έρχονται πολύ καθυστερημένα και είναι καθόλου επαρκή», έγραψε ο Μαρκ Γουόρνερ. «Οι πλατφόρμες αυτές βρίσκονται στην καρδιά της υποδομής που χρησιμοποιούν οι οργανώσεις και οι πολιτοφυλακές της άκρας δεξιάς εδώ και χρόνια».

Η οργάνωση κατά του Facebook που ονομάζεται Real Facebook Oversight Board (Πραγματικό Συμβούλιο Εποπτείας του Facebook) συμφωνεί. Ιδρύθηκε στον απόηχο των ταραχών της Κενόσα (Ουισκόνσιν) , στο τέλος του Αυγούστου, όταν ένας 17χρονος συνδεόμενος με πολιτοφυλακές αυτοπροστασίας πυροβόλησε με ημιαυτόματο όπλο κατά τριών διαδηλωτών, σκοτώνοντας τους δύο.

«Μετά την Κενόσα, ρωτήσαμε τον Ζάκερμπεργκ πόσοι πρέπει να πεθάνουν ακόμα πριν πάρει μέτρα; Η απάντηση: μία οπαδός της λευκής υπεροχής, ριζοσπαστικοποιημένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανακοίνωσε χθες η οργάνωση, αναφερόμενη στην οπαδό του Τραμπ που σκοτώθηκε από σφαίρα κατά την έφοδο στο Καπιτώλιο.

Από την πλευρά του το YouTube κατηγορείται ότι εκμεταλλεύθηκε την live προβολή των ταραχών, μέσω της διαφήμισης που προσέλκυσαν αυτά τα βίντεο.

Η πλατφόρμα της Google υπενθύμισε ότι απέσυρε χιλιάδες βίντεο που προέβαλαν τον ψευδή ισχυρισμό περί νοθευμένου εκλογικού αποτελέσματος, περιλαμβανομένων πολλών βίντεο που αναρτήθηκαν από τον ίδιο τον Τραμπ την Τετάρτη.

Η πλατφόρμα αυστηροποίησε επίσης την πολιτική της για την παραπληροφόρηση αποφασίζοντας ότι τα κανάλια που θα δέχονται τρεις προειδοποιήσεις σε διάστημα 90 ημερών θα διαγράφονται οριστικά από το YouTube.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3