Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Facebook: Λαμβάνει μέτρα για τις ψευδείς ειδήσεις

Εικόνα του άρθρου Facebook: Λαμβάνει μέτρα για τις ψευδείς ειδήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/11/2016, 17:19
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Mέτρα για την αντιμετώπιση των παραπλανητικών ή ψευδών ειδήσεων στο Facebook ανακοίνωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. 

Ο ίδιος είχε εκφράσει τον σκεπτικισμό του σχετικά με τη «μάστιγα» των ψευδών ειδήσεων, κάτι που όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει ως απειλή για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

«Αν δεν παίρνουμε σοβαρά τα γεγονότα και το τι είναι αλήθεια και τι όχι, αν δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τα σοβαρά επιχειρήματα από την προπαγάνδα, τότε βρισκόμαστε ενώπιον ενός πολύ σημαντικού προβλήματος», δήλωσε ο Ομπάμα την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μετά τις δηλώσεις Ομπάμα έρχεται η αναδίπλωση: «Παίρνουμε πολύ σοβαρά την παραπληροφόρηση», έγραψε το Σάββατο σε ανάρτησή του ο Ζούκερμπεργκ. «Σκοπός μας είναι να διασυνδέουμε τους ανθρώπους με τις ειδήσεις που βρίσκουν πιο ουσιώδεις, και ξέρουμε ότι οι άνθρωποι θέλουν ακριβείς πληροφορίες. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό το πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό, και παίρνουμε στα σοβαρά αυτή την ευθύνη. Κάναμε σημαντική πρόοδο, αλλά υπάρχει περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει».

Όσον αφορά στις σκοπιμότητες αυτών των ειδήσεων, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ υπογραμμίζει πως πολλή παραπληροφόρηση πηγάζει από spam με οικονομικά κίνητρα. «Εξετάζουμε το πώς θα προκαλέσουμε διαταραχή στην οικονομία αυτή, με πολιτικές διαφήμισης… και καλύτερο ad farm detection».

Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ζήτημα αποκτά τέτοιες διαστάσεις, θέτοντας επ’ αμφιβόλω την αξιοπιστία του κοινωνικού δικτύου ως μέσου επικοινωνίας και πηγής ενημέρωσης γενικά: Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν επίσης εκκλήσεις για αλλαγή του ονόματος του News Feed καθώς, όπως επισημαίνουν, αυτά που εμφανίζονται εκεί «δεν είναι ‘News’».

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, «πλέον δεν είναι αρκετό για τον Ζούκερμπεργκ να αρνηθεί ένα ζήτημα και να περιμένει ο κόσμος να τον πιστέψει τυφλά. Οι διεθνούς εμβέλειας φιλοδοξίας του Ζούκερμπεργκ θα ζήσουν ή θα πεθάνουν από τις πολιτικές του δυνατότητες. Η αντιπαράθεση για τις ψευδείς ειδήσεις ήταν ένα μεγάλο τεστ, και δεν το χειρίστηκε σωστά- παρατείνοντας το ζήτημα για πάνω από μια εβδομάδα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back