ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το Facebook αντιμέτωπο με νέες κατηγορίες (upd)

Εικόνα του άρθρου Το Facebook αντιμέτωπο με νέες κατηγορίες (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2018, 21:59
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

To Facebook διέψευσε σήμερα ότι επέτρεψε σε ορισμένες εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών του χωρίς την έγκρισή τους, μετά το χθεσινό δημοσίευμα των New York Times.

Η εφημερίδα έγραψε https://nyti.ms/2GveLcR ότι το Facebook επέτρεπε στη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft να βλέπει τα ονόματα σχεδόν όλων των φίλων χρηστών του χωρίς τη συγκατάθεσή τους, επικαλούμενη έγγραφα από το 2017.

«Καμία από αυτές τις συνεργασίες ή τις λειτουργίες δεν παρείχε στις εταιρείες πρόσβαση σε πληροφορίες χωρίς την άδεια των ανθρώπων, ούτε παραβίαζε την ρύθμισή μας του 2012 με την FTC», γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαμιλτιάδης διευθυντής πλατφορμών προγραμματιστών και προγραμμάτων σε ανάρτησή του σε ιστολόγιο http://bit.ly/2GrSQ6f.

Το Facebook παρείχε επίσης σε εταιρείες, όπως το Netflix και το Spotify, την δυνατότητα να διαβάζουν τα προσωπικά μηνύματα χρηστών και επέτρεπε στην Amazon να εξασφαλίζει τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας χρηστών μέσω των φίλων τους, επισημαίνουν οι New York Times.

Το Facebook διευκρίνισε ότι αυτό που έκανε ήταν να βοηθάει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στο Facebook ή σε συγκεκριμένες λειτουργίες σε συσκευές και πλατφόρμες που έχουν φτιάξει άλλες εταιρείες, όπως οι Apple, Amazon, Blackberry και Yahoo, που είναι γνωστές ως διασυνδεδεμένοι εταίροι.

Η εταιρεία σημείωσε ότι αυτοί οι εταίροι είχαν πρόσβαση σε μηνύματα, αλλά οι χρήστες «θα έπρεπε πρώτα να έχουν ξεκάθαρα συνδεθεί (sign in) στο Facebook» προτού χρησιμοποιήσουν μια λειτουργία ανταλλαγής μηνυμάτων ενός εταίρου.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι τερμάτισε σχεδόν όλες αυτές τις συνεργασίες τους τελευταίους μήνες, εκτός από αυτήν με την Apple και την Amazon.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, Βρετανός βουλευτής κοινοποίησε έγγραφα που αποκάλυπταν ότι το Facebook προσέφερε σε ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Netflix και της Airbnb, πρόσβαση σε στοιχεία για τους φίλους χρηστών τα οποία δεν διέθετε στις περισσότερες άλλες εφαρμογές το 2015.

Ο βουλευτής παρέλαβε αυτά τα έγγραφα από την Six4Three, μια εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το Facebook.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook σχολίασε ότι «τα έγγραφα που συγκέντρωσε η Six4Three για την αβάσιμη υπόθεσή της αποτελούν μόνο ένα μέρος της ιστορίας και παρουσιάζονται κατά τρόπο πολύ παραπλανητικό». Πρόσθεσε επίσης ότι η εταιρεία επιμένει στις αλλαγές που έκανε το 2015 ώστε να μην μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των «φίλων» των χρηστών του Fabebook.

Ο Κόλις ωστόσο ισχυρίζεται ότι το Facebook τήρησε επιθετική στάση απέναντι στις εφαρμογές των ανταγωνιστών του, απαγορεύοντάς τους την πρόσβαση στα δεδομένα. 

Στα έγγραφα περιλαμβάνεται και μια ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του γενικού διευθυντή του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ και του υψηλόβαθμου στελέχους Τζάστιν Οσόφσκι, το 2013, με τα οποία εγκρίνουν να απαγορευτεί η πρόσβαση στο Vine, μια υπηρεσία φιλοξενίας βίντεο που ανήκει στο Twitter.


ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΤΑ FACEBOOK

Ο γενικός εισαγγελέας της πόλης της Ουάσιγκτον άσκησε διώξεις σε βάρος του Facebook, σχετικά με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του σκανδάλου Cambridge Analytica τον Μάρτιο, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Washington Post κι επιβεβαιώθηκε επίσημα αργότερα. 

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης κατηγορείται ότι επέτρεψε τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών να φθάσουν, εν αγνοία τους, στα χέρια της βρετανικής εταιρείας ανάλυσης δεδομένων, που εργάστηκε για τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016. 

«Το Facebook απέτυχε να προστατεύσει την ιδιωτικότητα των χρηστών του και τους εξαπάτησε σχετικά με το ποιοι είχαν πρόσβαση στα δεδομένα τους και πώς τα χρησιμοποιούσαν» επισήμανε ο γενικός εισαγγελέας Καρλ Ρεϊσίν σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Το Facebook εξέθεσε τους χρήστες του στον κίνδυνο της χειραγώγησης επιτρέποντας σε εταιρείες όπως η Cambridge Analytica… να συλλέξουν προσωπικά δεδομένα χωρίς την άδεια των χρηστών». 

Οι διώξεις σε βάρος του Facebook ασκήθηκαν, ενώ το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με 2,3 δισεκατομμύρια χρήστες, βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο μιας ακόμη πολεμικής σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα χρηστών του, επιτρέποντας σε άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς να έχουν πρόσβαση σε αυτά, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back