ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φ. Φίλιος: Τι κάναμε αυτά τα δύο χρόνια

Εικόνα του άρθρου Φ. Φίλιος: Τι κάναμε αυτά τα δύο χρόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/03/2021, 16:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Αυτή τη στιγμή η λίμνη βρίσκεται σε μια καλή κατάσταση από άποψη φυσικοχημικών παραμέτρων και καθαρότητας των νερών»: Αυτό τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος αναγνώρισε ωστόσο ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για την επίτευξη μιας πολύ καλής οικολογικής κατάστασης της λίμνης.

Ο κ. Φίλιος έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων την τελευταία διετία, κατά τη διάρκεια της οποίας βρίσκεται στην προεδρία του Φορέα. Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας (όπως και οι υπόλοιποι φορείς) συνεχίζει την πορεία του ως έχει, παρά την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης που προβλέπει νέα νομοθεσία (παύση των Φορέων με τη σημερινή τους μορφή, δημιουργία κεντρικού φορέα υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος) και το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.

Ο κ. Φίλιος μίλησε για παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί όπως η ανακαίνιση του Κέντρου Πληροφόρησης-Μουσείο της Λίμνης στο Νησί, η μελέτη για την ιχθυοπανίδα (με τη δρομίτσα να έχει «ενοχοποιηθεί»), η συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών για τον καθαρισμό της παραλίμνιας περιοχής, η παραλαβή εξοπλισμού για τον έλεγχο παράνομης δραστηριότητας γύρω από τη λίμνη και η επικαιροποίηση της μελέτης για την ανάπλαση των ιχθυολεκανών, αλλά και η εκπόνηση ενός σχεδιασμού των έργων που απαιτούνται.

Παράλληλα, όπως είπε, «τρέχουν» και οι διαδικασίες και για άλλες μελέτες: για τη φέρουσα ικανότητα της λίμνης, για τη διαχείριση της στάθμης, για την ποιότητα των νερών, για τη διαχείριση του καλαμώνα. Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε το αίτημα του Φορέα για την προμήθεια ενός ειδικού μηχανήματος κοπής και συγκέντρωσης των καλαμιών, για το οποίο ενημέρωσε και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά.

Ο κ. Φίλιος έκανε αναφορά και στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης, το οποίο, όπως είπε, «δεν δικαιολογείται να κάθεται στα συρτάρια εδώ και 20 μήνες. Το Π.Δ. δεν είναι το φάρμακο που θα λύσει όλα τα ζητήματα, καθώς αφορά τις χρήσεις γης γύρω από τη λίμνη, αλλά θα λύσει αρκετά ζητήματα» τόνισε.

Ζήτησε ακόμα τη συνδρομή όλων να συμβάλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους για την ολοκλήρωση έργων προστασίας της λίμνης. Ως παράδειγμα έφερε το κλείσιμο αρδευτικών καναλιών που δεν λειτουργούν. Πρόκρινε δε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της λίμνης τους κοπροσωρούς και ανέφερε ότι θα υπάρξει μια νέα συνάντηση με τον συνεταιρισμό «Πίνδος» «για να δούμε το δεύτερο εργοστάσιο κουτσουλιάς, το οποίο πρέπει να χρηματοδοτηθεί».

Κατά τα άλλα, ο κ. Φίλιος έκανε συστάσεις στους πολίτες να μην ταΐζουν τα άγρια πουλιά, λέγοντας ότι αυτή την περίοδο έχουν καταφτάσει στη λίμνη πάνω από 2000 κορμοράνοι, όπως και να μην παρατάνε τους καφέδες και τα αναψυκτικά στην παραλίμνια περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back