ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Ευρωεκλογές '24: Η ΝΔ δαπάνησε περισσότερα και από τις βουλευτικές

Εικόνα του άρθρου Ευρωεκλογές '24: Η ΝΔ δαπάνησε περισσότερα και από τις βουλευτικές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/06/2024, 09:43
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Το «τελικό σκορ» των εκλογικών δαπανών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα κόμματα και τους υποψήφιους-ες στην Ελλάδα, έχει αρκετά ενδιαφέροντα σημεία.

Η Νέα Δημοκρατία είναι αδιαφιλονίκητη νικήτρια, δαπανώντας πάνω από 300.000 ευρώ μέσα σε ένα μήνα, σε χορηγούμενες διαφημίσεις στο δίκτυο της Google (αναζήτηση, προβολή, Youtube) και στο αντίστοιχο της Meta (Facebook, Instagram).

Μάλιστα, το κυβερνόν κόμμα ξόδεψε περισσότερα και από τις περσινές πρώτες βουλευτικές εκλογές. Τα στοιχεία της Google, όπου είναι εφικτή η σύγκριση, δείχνουν ότι ο προεκλογικός μήνας κόστισε στη ΝΔ 37,5% περισσότερα χρήματα.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απέχει εντελώς από τη Meta, όχι όμως και από τη Google. Το ποσό που δαπάνησε ωστόσο, ήταν το ένα τέταρτο περίπου από αυτό των περσινών εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε αντίθετα, δίνοντας πολύ περισσότερα χρήματα από πέρυσι.

Στα ίδια ποσά κινήθηκε το ΚΚΕ.

Από τους υποψήφιους-ες, ο Νίκος Παπανδρέου δαπάνησε πάνω από 18.000 ευρώ στο Meta, ενώ πενταψήφιο ήταν το ποσό και του Ανδρέα Λοβέρδου, πρώην ΠΑΣΟΚ, που κατεβαίνει με δικό του ψηφοδέλτιο.

Made with Flourish




Στα ίδια επίπεδα κινήθηκε και ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

Στη Google, τα περισσότερα χρήματα δαπάνησε ο Στέλιος Κούλογλου της Νέας Αριστεράς και ακολούθησαν ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και η Βίκυ Φλέσσα της ΝΔ.

Made with Flourish



Αυτές οι εκλογές είχαν αρκετά επίσης χαρακτηριστικά: ότι για παράδειγμα τα πολιτικά κόμματα έμειναν μακριά από τα ΜΜΕ, σε ό,τι αφορά την εκλογική διαφήμιση, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τον δωρεάν τηλεοπτικό χρόνο (που ψήφισαν) ή τις κατά περίπτωση σχέσεις που διατηρούν…

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια των εκλογικών δαπανών, τόσο το Meta όσο και η Google προσφέρουν εργαλεία που απεικονίζουν λεπτομέρειες: Ποιος πληρώνει, για ποιον, πόσα και πότε.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3