Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που άνοιξε τις πολιτικές επισκέψεις στα Γιάννενα.
Ο πρώην υπουργός μίλησε στο Θυμωμένο Πορτραίτο, σε μια εκδήλωση που συγκέντρωσε κόσμο, περισσότερο από την εκτιμώμενη δυναμική, καθώς αρκετός έμεινε εκτός καταστήματος.
Ο Χρήστος Μαντάς, πρώην βουλευτής, ο οποίος προσφώνησε τον κ. Τσακαλώτο, τόνισε ότι η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία, ως συμβολισμός και «αγαπημένο σημείο».
Τα προεόρτια της επίσκεψης Τσακαλώτου δεν ήταν ακριβώς ομαλά, υπό την έννοια ότι στα social media αρκετοί-ες εκτέθηκαν με σχόλια, από επιθετικά ως υβριστικά. Ο κ. Μαντάς είπε ότι η παρουσία του υποψηφίου «δίνει πολιτικό τόνο σε όλη την κουβέντα, τόνο που είναι κρίσιμος για την προσπάθεια».
Ο δε κ. Τσακαλώτος είπε ότι η κατάσταση «ήταν προβληματική στα sοcial media τις τελευταίες εβδομάδες».
Ξεκίνησε την ομιλία του με μια αναφορά στις δηλώσεις Τσίπρα πριν από 5 χρόνια στην Ιθάκη για το τέλος της «ελεγχόμενης περιόδου» και της εξόδου από τα μνημόνια, για να υπερασπιστεί τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όλη αυτή την κατάσταση. «Πρέπει να βρει ξανά ο κόσμος την περηφάνεια, με τα λάθη μας, τις ήττες, αλλά και τις νίκες μας» τόνισε.
Έκανε ιδιαίτερη, κριτική αναφορά στις πυρκαγιές και την κυβερνητική διαχείριση. «Έχουμε μια πολύ κακή κυβέρνηση. Χρειάζεται σχεδιασμός και αποτίμηση του σχεδιασμού για τις πυρκαγιές» και πρόσθεσε ότι το θέμα των παρακολουθήσεων είναι σοβαρό θεσμικό ζήτημα. «Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί πολίτες», τόνισε.
Κατόπιν, πέρασε και στις αιτίες που όλα τα παραπάνω εγκρίθηκαν εκλογικά και ο ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη.
Για τον κ. Τσακαλώτο, υπάρχουν μια σειρά ζητήματα απεύθυνσης, που ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά πρέπει να ξεπεράσουν, για να πείσουν ότι υπάρχει προοπτική.
«Δεν πιστεύω στις αλλαγές με εντυπωσιακές κινήσεις. Θέλει μακροχρόνιο σχέδιο-να ξέρεις πού θα φτάσεις, πχ το 2026» τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι υπέρ της διεύρυνσης, αλλά:
«Πρέπει να λέμε ποιοι είμαστε. Δεν μπορεί να είναι η ταυτότητά μας το σύνολο των απόψεων. Χρειαζόμαστε σύνθεση και συγκεκριμένη ταυτότητα».
Προς επίρρωση αυτού, έφερε μερικά παραδείγματα, λέγοντας ότι ένας πολιτικός οργανισμός δεν πείθει, όταν είναι και με τον φράχτη στον Έβρο, αλλά και με τους πρόσφυγες. Είπε ακόμα ότι, στο θέμα πχ των εξορύξεων, «θα πρέπει να δείχνουμε και έναν άλλο δρόμο», πέρα από τη διαφωνία, χωρίς ωστόσο να απαξιώνει, όπως είπε, το κινηματικό κομμάτι.
Πρόσθεσε ότι η ΝΔ έκανε ιδεολογική δουλειά και έπεισε κόσμο. «Εμείς, πρέπει να δώσουμε μια άλλη ταυτότητα. Πρέπει να μετατρέψουμε τις ιδέες σε απτές πολιτικές».
Τόνισε σε αρκετά σημεία ότι η αγορά χρειάζεται ρύθμιση και δεν επαρκεί, οικονομικά και πολιτικά η τακτική των pass και αναφέρθηκε σε ένα φάσμα θεμάτων, τα οποία είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε πολύ επιδερμικά ή και καθόλου, κατά την προεκλογική περίοδο: Πρόβλημα κατοικίας και διέξοδοι, ενεργειακά, ακόμα και το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης, λέγοντας ότι «η Αριστερά πρέπει να μιλήσει για την τεχνολογία» όχι απλά λέγοντας ότι η επιστήμη «δεν είναι ουδέτερη».
Αναφέρθηκε εκτενώς και στο ρόλο του κόμματος, των μελών, των οργάνων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επεξεργάζονται θέσεις και προτάσεις που θα εφαρμόζονται. Μετέφερε και μερικά παραδείγματα… μη εφαρμογής, κατά την υπουργική του θητεία και της αλληλεπίδρασης με υπαλλήλους, το νόμο και τις δυνατότητες που υπάρχουν (ή και δεν υπάρχουν…).
Ακολούθησε πολύωρη συζήτηση με τοποθετήσεις, απαντήσεις, σε διάφορες εντάσεις και κατευθύνσεις. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Φιλήμων Καραμήτσος.
Ο επόμενος υποψήφιος που έρχεται στα Γιάννενα, είναι ο Στέφανος Τζουμάκας την Πέμπτη 24/8 στη στοά Σάρκα (2ος όροφος) και αναμένεται την προσεχή Δευτέρα η Έφη Αχτσιόγλου.