Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Σήμερα κρίνεται η πορεία 2ης αξιολόγησης

Εικόνα του άρθρου Eurogroup: Σήμερα κρίνεται η πορεία 2ης αξιολόγησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2017, 12:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup κρίνεται η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εν μέσω απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων μετά το 2018.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, που απορρίπτει κατηγορηματικά την απαίτηση του Ταμείου, προσδοκά ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στο Συμβούλιο με μία συμβιβαστική πρόταση για επέκταση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, χωρίς νομοθετημένα μέτρα αλλά με περιγραφή των δαπανών που θα περικοπούν εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους του Προϋπολογισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει επέκταση του δημοσιονομικού διορθωτή για ένα και μόνο χρόνο σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία σε όλα τα άλλα ζητήματα, και προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιρρήσεις κυρίως του ΔΝΤ, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα μετά το 2018.

Αναφερόμενος στα ανοιχτά «μέτωπα» της αξιολόγησης, είπε πως «κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν θέτει θέμα με το τεχνικό σκέλος της διαπραγμάτευσης», αναγνωρίζοντας πάντως από την άλλη ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

«Δεν έχουμε συμφωνήσει… οι διαφωνίες παραμένουν αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα», ήταν το συμπέρασμα όσων δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, που απέρριψε ταυτόχρονα τη φημολογία περί έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back