ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Η δεύτερη αξιολόγηση στο τραπέζι

Εικόνα του άρθρου Eurogroup: Η δεύτερη αξιολόγηση στο τραπέζι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2016, 12:28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup στρέφεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, καθώς θα διαφανούν οι  διαθέσεις των δανειστών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και κυρίως για την ταχύτητα της προόδου των διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κάνουν έναν απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης, σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παράλληλα θα ενημερωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τεχνική βοήθεια που έχει παρασχεθεί στην Ελλάδα και τα επιτεύγματα σε βασικούς τομείς της τεχνικής υποστήριξης από το 2015, όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Προτεραιότητα αποτελεί το κλείσιμο του μετώπου των δημοσιονομικών και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Εδώ οι δανειστές επιμένουν για «μαύρη τρύπα» συνολικά 1 δις ευρώ: 400 εκατομμυρίων για το 2017 και 600 εκατομμυρίων για το 2018, καθώς δεν δέχονται ότι μπορεί το κενό αυτό να καλυφθεί από την υπέρ-απόδοση εσόδων, όπως επιμένει η ελληνική πλευρά.

Η «μαύρη τρύπα» για το επόμενο έτος αφορά την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο υιοθέτησης του οποίου η Κυβέρνηση αναθεωρεί, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, όλα τα προνοιακά επιδόματα, πλην των οικογενειακών και των αναπηρικών.

«Καυτό μέτωπο» εξακολουθούν να αποτελούν τα εργασιακά, και ειδικότερα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, τον κατώτατο μισθό, την αναθεώρηση των διατάξεων για τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Το πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά, παρά το γεγονός ο Γιώργος Κατρούγκαλος, παραδίδει σήμερα τη σκυτάλη του υπουργείου Εργασίας στην Έφη Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, αν και έχει υπάρξει πρόοδος, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η διευκρίνιση του πλαισίου εξωδικαστικού συμβιβασμού για την διευθέτηση των «κόκκινων δανείων», ιδίως των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back