Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εστίαση: Ένας χρόνος χωρίς παρόν

Εικόνα του άρθρου Εστίαση: Ένας χρόνος χωρίς παρόν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2021, 18:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο χώρος της εστίασης στην Ελλάδα, είναι μια από τις πιο «προωθημένες», στην έτσι και αλλιώς «οικονομία υπηρεσιών» της χώρας, που όσο και να έγιναν προσπάθειες, δεν άλλαξε ποτέ.

Η επίπτωση της αντίληψης ότι «βαριά βιομηχανία» μπορεί πχ να είναι ο τουρισμός, φαίνονται τώρα, στην έκτακτη συνθήκη της πανδημίας, η οποία όμως σε 21 μέρες ακριβώς, κλείνει ένα χρόνο ζωής στη χώρα, από την άποψη της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων.

Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να πείσει ότι έχει καν το παν δυνατό. Ένα κομμάτι των υποστηρικτικών μέτρων μπόρεσε να στηρίξει εν μέρει τις επιχειρήσεις, το πρώτο διάστημα. Ωστόσο, η κακή κυβερνητική στόχευση στην έτσι και αλλιώς «ακατάστατη» επιχειρηματική δραστηριότητα, άλλους ευνόησε πολύ και άλλους τους άφησε εντελώς εκτός μέτρων.

Η τακτική του «επικοινωνιακού ξεχειλώματος» δεν βοήθησε επίσης. Παρά τις συνεχείς κυβερνητικές επωδούς, η διαιώνιση του κλεισίματος της εστίασης οδήγησε σε απώλεια ψυχραιμίας.

Διαβάστε επίσης: «Το κόστος θα φανεί σύντομα»

Πρώτος, ήταν ο υπουργός Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος πυροδότησε δυσαρέσκεια με μια δήλωσή του, με την οποία ουσιαστικά αμφισβήτησε ότι υπάρχει πρόβλημα. Το ειρωνικό ύφος στο οποίο αρέσκεται ο υπουργός, επέστρεψε με τη μορφή κινητοποίησης. Την ερχόμενη Τετάρτη (και) στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, ο χώρος της εστίασης «παραδίδει κλειδιά» στον υπουργό, σε μια συμβολική διαμαρτυρία και κινητοποίηση.

Τι έχει γίνει όμως αυτούς τους 11 μήνες στην εστίαση;

  • Καταρχάς, τους 8 σχεδόν, τους έχει περάσει κλειστή.
  • Στα Γιάννενα μόνο, σε επίπεδο νομού, είναι καταγεγραμμένες 1.481 επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το πραγματικό νούμερο ενδέχεται να είναι μικρότερο.
  • Από αυτές, το 30% περίπου, είναι επιχειρήσεις με δυνατότητα takeaway. To ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί μετά την έναρξη της καραντίνας.
  • Το 2019 κατέγραψαν κύκλο εργασιών ύψους 74.104.511 ευρώ. Αυτό, αντιστοιχεί στο 1,22% του συνολικού κύκλου εργασιών στη χώρα. Το ποσοστό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, αν συνυπολογιστεί ότι η Πάτρα π.χ., μια από τις πόλεις με την παλιότερη παρουσία στην οργανωμένη εστίαση και συνδικαλιστικά, αντιπροσωπεύει το 1,81% και η Λάρισα, νομός με πολύ περισσότερο πληθυσμό από τα Γιάννενα, το 1,42%.
  • Στα Γιάννενα, το Α’ τρίμηνο του 2020 ο κύκλος εργασιών ήταν 15.014.091 ευρώ, το Β’ τρίμηνο 7.634.041 ευρώ, το Γ’ τρίμηνο 18.082.629 ευρώ. Οι μειώσεις με τις αντίστοιχες περιόδους του 2019, φτάνουν στο -5,6%, -54,3% και -11,2%. Στοιχεία για το Δ’ τρίμηνο δεν υπάρχουν ακόμα. Ωστόσο, τα 33,3 εκατ. που υπολείπονται για τον κύκλο εργασιών του 2019, προφανώς δεν καλύπτονται από ένα τρίμηνο πλήρους κλεισίματος, πλην take away.

Οι επιχειρήσεις εστίασης στα Γιάννενα λοιπόν, χάνουν σχεδόν τα μισά χρήματα του 2019 (ίσως και παραπάνω).

Αυτά τα ποσά, θεωρητικά μπορούν να τα καλύψουν, είτε με τις αρχικές έκτακτες επιδοτήσεις των 800 ευρώ του Μαρτίου-Απριλίου, είτε με τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έχουν κάνει πέντε «κύκλους» μέχρι στιγμής. Ωστόσο, τα ποσά που διανέμονται είναι επιστρεπτέα, όπως λέει και ο τίτλος του προγράμματος, σε ποσοστά έως και 50% (ανάλογα με τον κύκλο). Στα Γιάννενα, το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής έχει αργήσει ήδη πάρα πολύ.

Προφανώς η εστίαση δεν είναι ο μόνος τομέας που πλήττεται και τα κυβερνητικά μέτρα δεν επαρκούν. Καθώς όμως έχει αναγορευτεί, άκουσα-εκούσα, σε «στυλοβάτη» της μεσαίας επιχειρηματικότητας και οικονομίας, το μείγμα που δημιουργείται είναι εκρηκτικό και οι επιπτώσεις θα είναι πολύ πιο έντονες αργότερα, όταν και εφόσον ο τομέας επανέλθει σε κανονικές, όσο γίνεται, μέρες…


(φωτό: Δ. Ραπακούσης)

ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρντι
Κι όμως η εστίαση άνοιξε! Τοπικά, πχ στην Ικαρία, με τον ιδιο τον πρωθυπουργό μας κατά τις σύντομες διακοπές του στο νησί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back