Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΕΣΠΑ με το άγχος της προκαταβολής

Εικόνα του άρθρου ΕΣΠΑ με το άγχος της προκαταβολής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/10/2016, 19:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

2η συνεδρίαση επιτροπής παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020»: Μια κυρίως τεχνοκρατική διαδικασία γεμάτη αριθμούς και έννοιες όπως «νομικές δεσμεύσεις», «αιρεσιμότητες» κ.λπ. Ποιο είναι το ρεζουμέ της σημερινής συνεδρίασης; Ότι η Ήπειρος έχει ενεργοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) μέσω του οποίου θα επενδύσει μέχρι το 2022 τα 325 εκατ. ευρώ που της αναλογούν. Εκτός ενεργοποίησης παραμένουν πάντως κάποιες δράσεις αιχμής, όπως τα ολοκληρωμένα τοπικά προγράμματα για την προώθηση της απασχόλησης (1,5 εκατ. ευρώ), η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας (1,4 εκατ. ευρώ) και κυρίως όλος ο θεματικός άξονας της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας μέσω της καινοτομίας, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 44 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, η ενεργοποίηση των δράσεων της επιχειρηματικότητας δεν έχει γίνει ακόμα δυνατή καθώς καθυστέρησε η έκδοση των οδηγιών. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Ηπείρου ανέφερε, ωστόσο, ότι έχουν γίνει βήματα για την έκδοση των προσκλήσεων.

Κατά τα άλλα, έχουν εκδοθεί συνολικά 46 αποφάσεις ένταξης έργων, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 41,2 %. Η εικόνα των νομικών δεσμεύσεων (υπογραφή συμβάσεων, δηλαδή) εμφανίζεται στο 8% ενώ οι δαπάνες  (πληρωμές) στο 2,6% του συνολικού προϋπολογισμού.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ως πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης, εμφανίστηκε ολίγον τι ανήσυχος για τις δημοπρατήσεις έργων μετά τις 8 Αυγούστου, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, γενικών έργων, προκηρύξεων και διακηρύξεων διαγωνισμών, χωρίς, όπως είπε, να έχουν διαβιβαστεί έκτοτε οι πρότυπες διακηρύξεις.  Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχει ζητήσει την αναστολή του νόμου μέχρι την έκδοση των παράγωγων νομοθετημάτων.

«Όσα είχαμε δημοπρατήσει μέχρι τότε, τα προχωράμε και κάνουμε τις ανάλογες συμβάσεις. Για τα νέα  ακόμα δεν μιας έχουν δοθεί μέχρι σήμερα οι πρότυπες διακηρύξεις. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα σε όλους τους φορείς. Όμως, πιστεύουμε ότι τον ετήσιο στόχο του 7% θα τον πιάσουμε μέχρι τέλη του έτους» δήλωσε. Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να καλύψει μέχρι το τέλος του 2016 δαπάνες ύψους 1 δις ευρώ, όσο δηλαδή ήταν η προκαταβολή που είχε πάρει η κυβέρνηση στο τέλος του 2015 για το νέο ΕΣΠΑ. Κατά επέκταση, μέρος της υποχρέωσης βαρύνει και το κάθε περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα. Η αυξημένη κατά 7% προκαταβολή για το νέο ΕΣΠΑ είχε δοθεί ως ταμειακή διευκόλυνση μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015.

Η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εύη Παπανικολάου αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στις δυσκολίες επίτευξης του στόχου 7%, τις οποίες απέδωσε στην καθυστέρηση συμβασιοποίησης των έργων, στις μεγάλες εκπτώσεις, σε εμπλοκές όπως διακοπή εργασιών σε έργα που υλοποιούνται αλλά και στην εμπλοκή δημοπράτησης ενταγμένων έργων λόγω αλλαγής του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις. Πρόσθεσε δε ότι «Στο αμέσως προσεχές διάστημα και μέχρι το τέλος της χρονιάς, εντείνονται οι προσπάθειές μας και σε συνεργασία με τους δικαιούχους θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τους στόχους που έχουν τεθεί».


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back