Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Εκταμίευσε την τελευταία δόση του προγράμματος

Εικόνα του άρθρου ESM: Εκταμίευσε την τελευταία δόση του προγράμματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2018, 23:07
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, του προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (στη φωτογραφία ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ) .

Σύμφωνα τον ESM, τα 9,5 δισ. της δόσης θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας και τα 5,5 δισ. για την αποπληρωμή του χρέους. Μετά την εν λόγω εκταμίευση το μαξιλάρι ρευστότητας θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ συνολικά και θα καλύψει περίπου 22 μήνες χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

Η εκταμίευση εγκρίθηκε επί της αρχής από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM στις 13 Ιουλίου και η διαδικασία έγκρισης ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου, σε συνέχεια των εθνικών διαδικασιών.

Μετά την εκταμίευση των 15 δισ., η οικονομική ενίσχυση του ESM προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος ανέρχεται σε 61,9 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 86 δισ. που ήταν αρχικά διαθέσιμα. Συνολικά, ο ESM και το ΕΤΧΣ έχουν εκταμιεύσει περίπου 204 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αποτελώντας τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.


«Η ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ»

«Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος σηματοδοτεί και την τελευταία πράξη του δράματος των μνημονίων. Ή Ελλάδα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της ξανά και διαψεύστηκαν όσοι όλα αυτά τα χρόνια επιχείρησαν να υπονομεύσουν αυτόν τον δύσκολο αγώνα. Τώρα μπορεί να ανοίξει μία νέα σελίδα προόδου, δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Έχουμε πλέον πολλή δουλειά μπροστά μας αλλά και επιτέλους μία νέα προοπτική για την κοινωνική πλειοψηφία» σχολίασε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back