ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το νέο 50ευρο-Πώς θα γίνει η αντικατάσταση

Εικόνα του άρθρου Έρχεται το νέο 50ευρο-Πώς θα γίνει η αντικατάσταση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2017, 12:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 τίθεται σε κυκλοφορία το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ με νέα και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας τα οποία προσφέρουν καλύτερη προστασία έναντι της παραχάραξης.

Το 50ευρο παρουσιάστηκε επίσημα στη Φρανκφούρτη, στη Γερμανία, στις 5 Ιουλίου 2016 και πρόκειται για το τέταρτο τραπεζογραμμάτιο της σειράς «Ευρώπη» μετά τα τραπεζογραμμάτια των 5, των 10 και των 20 ευρώ που βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να διακόψει οριστικά την παραγωγή του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ και να μην το συμπεριλάβει στη σειρά τραπεζογραμματίων «Ευρώπη». Οι άλλες ονομαστικές αξίες παραμένουν ίδιες: 5, 10, 20, 50, 100 και 200 ευρώ.

Η νέα σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ ονομάζεται «Ευρώπη» επειδή δύο από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της περιέχουν μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μιας μορφής της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προέρχεται και το όνομα της ηπείρου μας.


Τα νέα τραπεζογραμμάτια αποτελούν εξέλιξη των προηγουμένων. Διατηρούν τα κυρίαρχα χρώματα και τα σχέδια της πρώτης σειράς με θέμα «εποχές και ρυθμοί». Έχουν όμως τροποποιηθεί ελαφρώς προκειμένου να ενσωματώσουν τα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Έτσι, διακρίνονται ευκολότερα από τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς. Ένας ανεξάρτητος σχεδιαστής τραπεζογραμματίων από το Βερολίνο, ο Reinhold Gerstetter, επιλέχθηκε για να ανανεώσει το σχέδιο των τραπεζογραμματίων.

Όπως συνέβη και με την πρώτη σειρά τραπεζογραμματίων, κατά τη φάση σχεδιασμού της σειράς «Ευρώπη» ζητήθηκε η γνώμη ατόμων με προβλήματα όρασης, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν ειδικά χαρακτηριστικά στα τελικά σχέδια.


Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ της πρώτης σειράς θα συνεχίσουν να εκδίδονται παράλληλα με τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» έως ότου εξαντληθούν τα υφιστάμενα αποθέματα. Στη συνέχεια θα αποσυρθούν σταδιακά από την κυκλοφορία.

Ο ακριβής χρόνος έκδοσης των υπόλοιπων ονομαστικών αξιών θα καθοριστεί και θα ανακοινωθεί στο κοινό και στους φορείς που διαχειρίζονται μετρητά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η ημερομηνία κατά την οποία τα τραπεζογραμμάτια ευρώ της πρώτης σειράς θα πάψουν να αποτελούν νόμιμο χρήμα θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Ωστόσο, τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς θα διατηρήσουν την αξία τους και θα μπορούν να ανταλλάσσονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος επ’ αόριστον.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back