Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ερώτηση για τις αποστάσεις στα σχολεία

Εικόνα του άρθρου Ερώτηση για τις αποστάσεις στα σχολεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2020, 17:45
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει διχαστεί σημαντικά για την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία σταδιακά, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε επαναλειτουργία της Γ’ λυκείου από την επόμενη εβδομάδα, πανεπιστήμια δηλώνουν σκεπτικισμό για την επιστροφή των φοιτητών και τα όργανα των φροντιστών επιλέγουν να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

Στο μεταξύ, στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση σχετικά με τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται στις σχολικές τάξεις. Την ερώτηση συνυπογράφει και η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, καθώς και οι βουλευτές Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας και Άρτας Όλγα Γεροβασίλη

Στην ερώτηση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι αρχικές αποστάσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ άλλαξαν και ότι αυτό οφείλεται στην πρακτική αδυναμία να τηρηθούν, λόγω των… αντικειμενικών χωρικών περιορισμών στα κτίρια.

Διαβάστε επίσης: Έτοιμος δηλώνει ο Δήμος Ιωαννιτών για τα σχολεία


«Η εσπευσμένη και εν κρυπτώ τροποποίηση είναι σαφές πως οφείλεται στο απλούστατο γεγονός, ότι με 7 τετραγωνικά μέτρα ανά μαθητή δεν επιτυγχάνεται (στην συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών τάξεων), ο αριθμός των 15 μαθητών ανά τάξη, που έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείου και θα καθιστούσε το άνοιγμα το σχολείων τεχνικά λειτουργικό, με βάση τη διαθεσιμότητα αιθουσών και εκπαιδευτικών» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτούν, με βάση ποια επιστημονικά κριτήρια και τη γνώμη ποιων ειδικών «διαπιστώθηκε ότι η αρχική αναλογία των 7m2 που όριζε ο ΕΟΔΥ ανά μαθητή ήταν λανθασμένη και συνεπώς αναγκαίο να ανακληθεί/τροποποιηθεί;» και «στη βάση ποιων επιστημονικών κριτηρίων και με βάση τη γνώμη ποιων ειδικών θα καθοριστεί τυχόν νεότερη αναλογία από το υπουργείο Παιδείας, που ενδέχεται να καταλήγει σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε κάθε τάξη; Συμβουλεύεται άλλους ειδικούς το υπουργείο από τον ΕΟΔΥ;».

Τέλος, ερωτούν εάν το υπουργείο προτίθεται να διατηρεί σε λειτουργία σχολεία, στα οποία έχει εμφανιστεί κρούσμα σε κάποιον ή κάποιαν μαθητή ή εκπαιδευτικό και τα μέλη της οικογένειάς τους (επικαλείται σχετική δήλωση του προέδρου του ΕΟΔΥ ότι τα σχολεία δεν θα κλείνουν αυτόματα, με ένα κρούσμα) και «με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα αντιδρά προστατεύοντας την υγεία της εκπαιδευτικής κοινότητας σ’ αυτές τις περιπτώσεις».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back