ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εργοτάξιο Δήμου: Όλο φεύγει και όλο μένει

Εικόνα του άρθρου Εργοτάξιο Δήμου: Όλο φεύγει και όλο μένει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2024, 09:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια οκταετία έχει περάσει από τότε που ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να απομακρύνει το εργοτάξιο και την υπηρεσία καθαριότητας από την περιοχή του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, δίπλα από τη λίμνη.

Το εργοτάξιο συνεχίζει να παραμένει εκεί που ήταν –σε έκταση που ανήκει στο υπουργείο Υγείας και διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ Α.Ε. και για τη χρήση της οποίας ο Δήμος Ιωαννιτών καταβάλλει μίσθωμα. Mέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η κάθε δημοτική αρχή υποστήριζε ότι η μετεγκατάσταση του εργοταξίου αποτελούσε προτεραιότητα για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος κυρίως. Το εγχείρημα δε, χαρακτηριζόταν «εμβληματικό».

Η προσπάθεια ξεκίνησε από την προηγούμενη θητεία του Θωμά Μπέγκα στη δημαρχία, όταν και ανατέθηκαν τρεις συνολικά μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική). Παράλληλα, έγινε η χωροθέτηση του νέου εργοταξίου σε δημοτική έκταση παραπλεύρως της οδού Νιάρχου –εκεί που χωροθετήθηκε και το «Πράσινο Σημείο».

Το 2019, η «μετακόμιση» του εργοταξίου βρέθηκε στην ατζέντα και της νέας δημοτικής αρχής του Μωυσή Ελισάφ. Αν και όχι από την αρχή… Επί της δημαρχίας αυτής, έγινε η λύση των συμβάσεων για τις τρεις μελέτες, λόγω ασυμφωνίας του μελετητικού αντικειμένου με το πραγματικό μέγεθος των εγκαταστάσεων, όπως είχε ειπωθεί.

Τον Μάιο του 2022, η πρώην δημοτική αρχή αποφάσισε να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου της μετεγκατάστασης του εργοταξίου με το σύστημα μελέτη-κατασκευή. Ο προϋπολογισμός του έργου ορίστηκε σε 1,5 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Ακολούθησε δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία, με τη δημοτική αρχή στη συνέχεια, σε συνεννόηση με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να αποφασίζει την αναστολή του διαγωνισμού. Κι αυτό επειδή είχαν προκύψει ασφαλιστικά μέτρα από ιδιωτική επιχείρηση κατά της χωροθέτησης και της οικοδομικής άδειας του «Πράσινου Σημείου».

Λόγω της γειτνίασης των δύο σχεδιαζόμενων υποδομών, ήταν εύλογο να τηρηθεί μια στάση αναμονής για το αποτέλεσμα του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο το κέρδισε τελικά ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως έκανε γνωστό κατά τη χτεσινή συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θωμάς Γιωτίτσας. Καταρχάς αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συνεχιστεί η κατασκευή του «Πράσινου Σημείου», μιας απαραίτητης υποδομής στην αλυσίδα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Παράλληλα, ξεμπλοκάρει και τις διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου. Η νυν δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα έχει αποφασίσει, ωστόσο, να κινηθεί με διαφορετικό τρόπο. Επί της ουσίας, δεν επιθυμεί το σύστημα «μελέτη-κατασκευή», το οποίο η προηγούμενη δημοτική αρχή ακολούθησε σε αρκετά έργα (π.χ. αποκατάσταση κτιρίου παλιού Πανεπιστημίου) δεχόμενη αρκετή κριτική από την τότε αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Γιωτίτσας, η αρχιτεκτονική μελέτη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, και η πρόθεση είναι να ολοκληρωθεί αυτή από τις υπηρεσίες του Δήμου. Οι άλλες δύο μελέτες –στατική και ηλεκτρομηχανολογική- θα δημοπρατηθούν. Από την οριστική μελέτη εφαρμογής, θα προκύψει και το τελικό κόστος της κατασκευής του νέου εργοταξίου.

Σε παρέμβασή του, ο δήμαρχος κ. Μπέγκας πρόσθεσε ότι η χωροθέτηση του νέου εργοταξίου στην έκταση παραπλεύρως της οδού Νιάρχου «είναι σωστή».

Όσο για τη χρηματοδότηση της υποδομής αυτής, θα αναζητηθεί…

Ο δρόμος λοιπόν είναι ακόμα μακρύς, για την απομάκρυνση του εργοταξίου από τις όχθες της Παμβώτιδας. Σημειωτέον ότι η μετεγκετάστασή του συνδέεται και με ένα άλλο σχεδιαζόμενο (εδώ και χρόνια) έργο: τον παραλίμνιο πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο που συνδέει την πλατεία Μαβίλη με το Πέραμα.


ΣΧΟΛΙΑ
περαστικός
> συνδέεται και με ένα άλλο σχεδιαζόμενο (εδώ και χρόνια) έργο: τον παραλίμνιο πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο που συνδέει την πλατεία Μαβίλη με το Πέραμα. αν το πετύχει - αν το κάνει αυτό ο μπέγκας, θα τον ψηφίζω lifetime! να μη μείνει στα λόγια... να μην αντιδράσει ο οργανισμός της λίμνης κι όσοι εκφέρουν σχετικό αντιδραστικό-προβληματιστικό λόγο! δηλ. φληναφήματα, γνωστοποίησης ύπαρξης! προταση: να το θέσει ο μπέγκας άμεσα, με τοπικό δημοψήφισμα. και την άλλη μέρα μπουλντοζες! ένα πρώτο ολοφάνερο κέρδος.... θα αξιοποιηθεί ο χώρος του παραλίμνιου του περάματος... θα αυξηθεί η διατιθέμενη περιοχή για άθληση κι άσκηση. ο χαλικόδρομος μεταξύ περάματος και δραμπάτοβας - καταπληκτικότατος δρόμος πεζοπορίας-ποδηλασίας κλπ... θα συμπληρώσει τη διαδρομή μ'ώλος, μάτσικας, λιμνοπούλα, αγιος νικόλαος κοπάνων, μάνες περάματος, αμφιθέα ή δραμπάτοβα, κι ο γύρος της λίμνης μπορεί ο μπάγκας να το εξάγγειλε για πλάκα, προ ετών... και τώρα να το ξανα-εξαγγέλει πάλι για την πλάκα και για το τσετζελέ... αστεία-αστεία όμως είναι το χρησιμότερο-αναγκαιότερο έργο της πόλης, θα την αλλάξει, θα την κάνει λειτουργική σε όλες τις όχθες της λίμνης. κι αν αντιδρούν κάοιοι (για να αντιδρούν)... δήμαρχε: μετατόπισε τη διαδρομή του ποδηλατόδρομου από τη λίμνη, στην οδό κωνσταντινουπόεως... το πέραμα έχει κι άλλους δρόμους εισόδους στην πόλη... π.χ. από την εκτελεσθέντων (όπως είναι η διαδρομή τώρα του αστικού κτελ. δήμαρχε αν το ξεκινήσεις το έργο (με τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να μη φωνάζουν κάποιοι τρίτοι - που στερούνται ουσίας και φαντασίας), θα παίρνεις εσαεί τη μια ψήφο από τις όσες δικαιούμαι σαν δημότης! αν το ολοκληρώσεις, θα παίνεις ψήφο lifetime! και θα δώσεις δουλειά σε εκατοντάδες κόσμο!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back