Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εργατικό Κέντρο: Δόθηκε ειδική άδεια σε κλειστή βιομηχανία;

Εικόνα του άρθρου Εργατικό Κέντρο: Δόθηκε ειδική άδεια σε κλειστή βιομηχανία;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2021, 21:29
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι συρροές κρουσμάτων σε δύο βιομηχανίες τροφίμων των Ιωαννίνων προκάλεσαν ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, το οποίο αναφέρει ότι «κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς δεν έχει ληφθεί. Μπροστά στα κέρδη της εργοδοσίας κάθε μέτρο προστασίας των εργαζομένων εξαφανίζεται».

Αναφέρει επίσης ότι «οι εργάτες στη βιομηχανία τροφίμων συνεχίζουν να στοιβάζονται στις βάρδιες, με εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες και εργοδοτικά πρωτοκόλλα λάστιχο, σε πείσμα όσων μας δίδαξαν τα τραγικά γεγονότα του περασμένου Νοέμβρη που βύθισαν το νομό στο δεύτερο κύμα της πανδημίας».

Καταγγέλλει κυβέρνηση και Περιφέρεια Ηπείρου ότι «από τη μια συγκαλύπτουν τα εργοδοτικά εγκλήματα και από την άλλη ενοχοποιούν και διχάζουν τον λαό».

Αναφέρεται στην «εσπευσμένη ανακοίνωση» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (σ.σ. δεν ήταν ανακοίνωση, αλλά  απόφαση) για αναστολή λειτουργίας των δυο βιομηχανιών «επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Αποδεικνύει ότι οι διαβεβαιώσεις της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη για τη δημόσια υγεία στα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου την περασμένη Τρίτη για self test και ατομική ευθύνη του εργαζόμενου να το δηλώσει, συγκαλύπτουν την εργοδοτική τρομοκρατία, αποκρύβουν τις ευθύνες της εργοδοσίας που καλεί εργαζόμενους για δουλεία ενώ είναι σε προληπτική καραντίνα».

Το ΕΚΙ διερωτάται αν ισχύει ότι δόθηκε ειδική άδεια λειτουργίας στο πτηνοσφαγείο της «Νιτσιάκος ΑΕΒΕ» ενώ είχε ανασταλεί η λειτουργία της εταιρίας. «Ισχύει ή όχι ότι οι εργάτες περιμένουν με το τηλέφωνο στο χέρι τι ώρα θα πάνε για δουλειά, χωρίς να ξέρουν πότε τελειώνει η βάρδια τους;», συμπληρώνει.

Την ίδια ώρα για τα κρούσματα ενοχοποιούνται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, απειλούνται με απόλυση, Τέλος, σημειώνει: «Οι αναγκαίοι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν είναι πανάκεια. Ο εμβολιασμένος εργαζόμενος μπορεί να νοσήσει, να μεταδώσει τον ιό, πόσο μάλλον που δεν αναπτύσσουν αντισώματα όλοι στον ίδιο βαθμό και με τον κίνδυνο των μεταλλάξεων να είναι υπαρκτός».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back