Η Ήπειρος, αμέσως μετά την Αττική, παρουσιάζει τη μικρότερη απόκλιση στα ποσοστά των ανδρών και των γυναικών που εργάζονται.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου εντοπίζεται η μεγαλύτερη απόκλιση του ποσοστού απασχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών (27,2 και 24 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα).
Η χαμηλότερη σημειώθηκε στην περιφέρεια Αττικής (14 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από την περιφέρεια Ηπείρου (15,7 ποσοστιαίες μονάδες). Τα ποσοστά αφορούν τον αριθμό των εργαζόμενων και όχι τις απολαβές τους.
Η έρευνα ωστόσο αποτυπώνει προβλήματα όπως το ποσοστό της ανεργίας που παραμένει υψηλό (δεν έχει πέσει από διψήφια ποσοστά μέχρι στιγμής), με ιδιαίτερη συγκέντρωση στις ηλικίες 15-29 ετών, ενώ εντοπίζει και το ζήτημα της υπερεργασίας:
Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Eurofound, το 2021 οι εργαζόμενοι στη χώρα μας δήλωναν σε ποσοστό 64,3% ότι δούλευαν, πάντα ή συχνά, υπό συνθήκες πολύ υψηλών ρυθμών εργασίας και σε ποσοστό 56,2% ότι είχαν, πάντα ή συχνά, σφιχτές προθεσμίες όσον αφορά τον χρόνο διεκπεραίωσης των εργασιών τους. Επίσης, το ίδιο έτος το 24,7% των εργαζομένων στην Ελλάδα δήλωνε ότι αφιέρωνε, καθημερινά ή αρκετές ώρες την εβδομάδα, μέρος του ελεύθερου χρόνου του προκειμένου να καταφέρει να καλύψει διάφορες εργασιακές του υποχρεώσεις
Οι συνθήκες αυτές επιτείνονται με την πρακτική απελευθέρωση των ωραρίων και την εισαγωγή της εξαήμερης εργασίας –παρά τα πελιδνά κυβερνητικά επιχειρήματα περί του αντιθέτου- και τη συνεχή απόκλιση της παραγωγικότητας από τον πραγματικό μισθό.
Σύμφωνα με την έρευνα, την περίοδο 2015-2023 η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ-27.