ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργασία σε πλατφόρμες: Νέοι κανόνες για το καθεστώς απασχόλησης

Εικόνα του άρθρου Εργασία σε πλατφόρμες: Νέοι κανόνες για το καθεστώς απασχόλησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2023, 13:50
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία το πρωί της Τετάρτης σχετικά με νομοσχέδιο για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ατόμων που εργάζονται σε διαδικτυακές εταιρείες όπως η Uber και η Deliveroo

Οι νέοι κανόνες στόχο έχουν να αποτρέψουν τους εργαζόμενους από το να κατατάσσονται εσφαλμένα ως αυτοαπασχολούμενοι και, ως εκ τούτου, να μην δικαιούνται παροχές, εισάγοντας το «τεκμήριο της απασχόλησης».

«Επί του παρόντος, τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια άτομα που εκτελούν εργασίες σε πλατφόρμες ενδέχεται να κατατάσσονται εσφαλμένα ως αυτοαπασχολούμενοι ... και χάνουν σημαντικά εργασιακά δικαιώματα και δικαιώματα κοινωνικής προστασίας», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ανακοίνωσή του.

Τεκμήρια

Η προσωρινή συμφωνία θα απαιτήσει από τις πλατφόρμες να δώσουν πλήρες καθεστώς υπαλλήλου στους περίπου 5,5 εκατομμύρια εργαζομένους που πληρούν τουλάχιστον 2 στους 5 όρους, οι οποίοι  υποδεικνύουν ότι η σχέση τους με τις εφαρμογές αντιστοιχεί σε αυτή ενός υπαλλήλου και όχι «συνεργάτη» ή αυτοαπασχολούμενο, ανέφερε η ΕΕ σε δήλωση. την Τετάρτη.

Αυτοί οι όροι περιλαμβάνουν: όρια στις αμοιβές των εργαζομένων, επίβλεψη απόδοσης, έλεγχο της κατανομής των καθηκόντων, έλεγχο των συνθηκών και των ωρών εργασίας και κανόνες σχετικά με την εμφάνιση και τη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στην ελευθερία οργάνωσης.

Οι κανόνες ανακοινώθηκαν αρχικά στα τέλη του 2021 και αν εγκριθούν θα αποτελέσουν παγκόσμια πρωτοτυπία. Αποτελούν μέρος μιας σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων που αποσκοπούν στη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των διαδικτυακών και των παραδοσιακών επιχειρήσεων.

Οι προτάσεις είχαν επικριθεί προηγουμένως από τις Delivery Platforms Europe, μέλη των οποίων είναι οι Bolt, Deliveroo, Delivery Hero (DHER.DE), Glovo, Uber και Wolt.

Οι αλγόριθμοι

Επί του παρόντος, τα άτομα που εκτελούν εργασίες σε πλατφόρμες δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των αλγορίθμων και τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά τους επηρεάζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τα αυτοματοποιημένα συστήματα. Με τους νέους κανόνες, οι πλατφόρμες θα παρέχουν αυτές τις πληροφορίες στους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν θα μπορούν επίσης να ξεγελούν το σύστημα χρησιμοποιώντας μεσάζοντες απασχόλησης, καθώς οι εργαζόμενοι που παρέχουν την υπηρεσία μέσω ενός μεσάζοντα θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα προστασίας με εκείνους που απασχολούνται απευθείας.

Οι πλατφόρμες θα πρέπει επίσης να διαβιβάζουν πληροφορίες σχετικά με τους αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους που απασχολούν στις αρμόδιες εθνικές αρχές και στους εκπροσώπους των εργαζομένων, όπως τα συνδικάτα.

Το συμφωνηθέν κείμενο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να τεθεί σε ισχύ.

Πάνω από 500 πλατφόρμες

Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2021 διαπίστωσε ότι υπάρχουν περισσότερες από 500 ενεργές πλατφόρμες ψηφιακής εργασίας και ότι ο τομέας απασχολεί περισσότερα από 28 εκατομμύρια άτομα - αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 43 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας είναι παρούσες σε διάφορους οικονομικούς τομείς, είτε «επί τόπου», όπως οι οδηγοί μεταφορικών μέσων και οι οδηγοί παράδοσης φαγητού, είτε διαδικτυακά με υπηρεσίες όπως η κωδικοποίηση δεδομένων και η μετάφραση.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back