ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Έρευνα: Ένα χάπι για τον καρκίνο του πνεύμονα δίνει υποσχέσεις

Εικόνα του άρθρου Έρευνα: Ένα χάπι για τον καρκίνο του πνεύμονα δίνει υποσχέσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/06/2023, 22:50
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένα χάπι που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα κατά το ήμισυ, σύμφωνα με τα «συγκλονιστικά» και «πρωτοφανή» αποτελέσματα μιας παγκόσμιας μελέτης που έγινε σε βάθος δεκαετίας.

Η λήψη του φαρμάκου οσιμερτινίμπη μετά από χειρουργική επέμβαση μείωσε δραματικά τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών κατά 51%, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, που με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Yale, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco) στο Σικάγο.

Στη δοκιμή Adaura συμμετείχαν ασθενείς ηλικίας 30 έως 86 ετών από 26 χώρες και εξετάστηκε κατά πόσον το χάπι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, την πιο κοινή μορφή της νόσου.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στη δοκιμή είχαν μετάλλαξη του γονιδίου EGFR, το οποίο απαντάται περίπου στο ένα τέταρτο των παγκόσμιων περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα και αποτελεί το 40% των περιπτώσεων στην Ασία. Η μετάλλαξη EGFR είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ ή ήταν ελαφροί καπνιστές.

Δεν εξετάζονται όλοι όσοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα για τη μετάλλαξη EGFR, κάτι που πρέπει να αλλάξει, δήλωσε ο Δρ Roy Herbst, αναπληρωτής διευθυντής του Yale Cancer Center και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δεδομένων των ευρημάτων. «Αυτό ενισχύει περαιτέρω την ανάγκη να εντοπιστούν αυτοί οι ασθενείς με διαθέσιμους βιοδείκτες κατά τη στιγμή της διάγνωσης και πριν από την έναρξη της θεραπείας», είπε.

Η θεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση με οσιμερτινίμπη, γνωστή και ως Tagrisso, «μείωσε σημαντικά» τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, αναφέρουν τα αποτελέσματα της μελέτης. «Η επικουρική οσιμερτινίμπη κατέδειξε ένα πρωτοφανές και κλινικά σημαντικό όφελος στη συνολική επιβίωση των ασθενών», αναφέρεται στην έκθεση.

Μετά από πέντε χρόνια, το 88% των ασθενών που έπαιρναν το καθημερινό χάπι μετά την αφαίρεση του όγκου τους ήταν ακόμη ζωντανοί, σε σύγκριση με το 78% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Συνολικά, υπήρχε 51% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου για όσους έλαβαν οσιμερτινίμπη σε σύγκριση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Το πλεονέκτημα επιβίωσης "παρατηρήθηκε με συνέπεια" σε μια ανάλυση σε όλες τις υποομάδες της μελέτης, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα σε πρώτο, δεύτερο και τρίτο στάδιο. Χημειοθεραπεία είχε χορηγηθεί στο 60% των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη και το όφελος επιβίωσης της οσιμερτινίμπης παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από το αν είχε προηγηθεί χημειοθεραπεία.

Περίπου τα δύο τρίτα των 682 ασθενών στη δοκιμή ήταν γυναίκες. Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών δεν είχαν επίσης ιστορικό καπνίσματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι το χάπι λειτουργεί για καπνιστές και μη καπνιστές που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα.

Με πληροφορίες από The Guardian



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back