ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Επτά «ταξίδια» μέσα σε τρεις μήνες

Εικόνα του άρθρου Επτά «ταξίδια» μέσα σε τρεις μήνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2018, 17:56
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το πρόγραμμα των δωρεάν ξεναγήσεων «Μαθαίνω για την πόλη» από το Γραφείο Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σπηλαίου Περάματος, επιστρέφει.

Στον νέο αυτόν γύρο των ξεναγήσεων έχουν προστεθεί και νέοι προορισμοί, ο αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, ο Ιερός Ναός του Αγ. Αθανασίου (Μητρόπολη Ιωαννίνων), η Εβραϊκή Συναγωγή, το Φετιχιέ Τζαμί και το νέο Ιστορικό Μουσείο Ιωαννίνων «Χ. Νικολάου».   

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ποιότητας Ζωής, Νίκος Γκόλας διατύπωσε την εκτίμηση ότι, υπό «μία γενική, κάπως αυθαίρετη προσέγγιση, με τις επτά νέες ψυχαγωγικές διαδρομές του δεύτερου κύκλου δωρεάν ξεναγήσεων και με αυτές που έγιναν, καλύπτεται το μεγαλύτερο φάσμα του θεματικού ενδιαφέροντος για την περιοχή μας», Έσπευσε, εντούτοις, να διαβεβαιώσει πως αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα σταματήσει. «Θα έχει και συνέχεια. Με την οργανωτική εμπειρία που έχουμε αποκτήσει πλέον, μπορούμε να το βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο. Να χαρούν το ‘ταξίδι’ στην πόλη όλοι οι Γιαννιώτες, όλες οι Γιαννιώτισσες», τόνισε. Ο κ. Γκόλας ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά φορείς και πρόσωπα που συνέβαλαν στις δράσεις.  «Να είστε σίγουροι ότι, ακόμα και αν νομίζουμε ότι ξέρουμε καλά τα κατατόπια των Ιωαννίνων, θα βρεθεί κάτι να μας εκπλήξει ευχάριστα», επισήμανε.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Σπηλαίο Περάματος Νίκος Σαρακατσάνος χαρακτήρισε «τεράστια» την προσπάθεια που καταβάλλεται από τη δημοτική αρχή «για την προβολή του τόπου μας». «Τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ορατά, καθώς τα Γιάννενα έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς. Για να αποκτήσει όμως αυτό πραγματική αξία και νόημα, πρέπει εμείς οι ίδιοι να αγαπήσουμε την πόλη μας. Εμείς θα γίνουμε οι καλύτεροι ‘πρεσβευτές του τόπου μας’» υπογράμμισε.   

Οι ξεναγήσεις-περίπατοι που θα γίνουν, έχουν ως εξής:

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στις 10:30, σημείο συνάντησης το Ρολόι

Η διαδρομή ξεκινά με επίσκεψη στο σπήλαιο Περάματος. Από εκεί, η περιήγηση θα συνεχιστεί στα μοναστήρια του Νησιού, με αφετηρία τη Μονή Φιλανθρωπηνών. Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί στο Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου, που στεγάζεται στα κελιά της Μονής Αγίου Παντελεήμονα.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, στις 10:30, σημείο συνάντησης το Ρολόι

Μια περιήγηση… στην αρχαιότητα με πρώτο σταθμό το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Επόμενος σταθμός ο αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, στις 10:30, σημείο συνάντησης το Ρολόι

Επίσκεψη στο Σπήλαιο του Περάματος και, στη συνέχεια, θα γίνει μετάβαση σε έναν τόπο μνήμης, στο μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων. Με οδηγό την ιστορία και τις μνήμες των ανθρώπων, οι επισκέπτες θα «ταξιδέψουν» στις τραγικές εκείνες ημέρες του 1943, ιχνηλατώντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της τραγωδίας…

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019, στις 10:30, σημείο συνάντησης το Ρολόι

Μια κυριακάτικη βόλτα στους τόπους λατρείας των κοινοτήτων μιας πόλης που αποτελούσε κάποτε σταυροδρόμι θρησκειών και πολιτισμών. Ξεκινώντας από τον μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, η περιήγηση θα συνεχιστεί μέσα από τα στενά σοκάκια του Κάστρου στην Εβραϊκή Συναγωγή και ο περίπατος θα ολοκληρωθεί στο Φετιχέ Τζαμί.

Κυριακή 27 Ιανουαρίου, στις 10:30, σημείο συνάντησης στο Ρολόι

Επίσκεψη στο Σπήλαιο Περάματος και αμέσως στον αρχαιολογικό χώρο της Καστρίτσας, σε μικρή απόσταση από την πόλη. Έναν χώρο, ο οποίος, σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών, κατοικείται από τους πρώτους ιστορικούς χρόνους και ταυτίζεται με την Τέκμωνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Μολοσσών.

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, στις 10:30, σημείο συνάντησης το Ρολόι

Η κυριακάτικη αυτή βόλτα αφορά ένα περιεκτικό μάθημα ιστορίας. Επίσκεψη στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας του Παύλου Βρέλλη και στο χώρο των Οχυρών του Μπιζανίου

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, στις 10:30 το πρωί, σημείο συνάντησης το Ρολόι

Ο κύκλος των περιηγήσεων στο ιστορικό παρελθόν του τόπου κλείνει με μια επίσκεψη, αφενός στο Κάστρο των Ιωαννίνων και, αφετέρου, σε ένα νέο μουσείο, στο Ιστορικό Μουσείο των Ιωαννίνων του Χρήστου Νικολάου.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ… ΧΡΗΣΗΣ

-Οι ξεναγήσεις θα διεξάγονται Κυριακή, θα διαρκούν δυόμιση με τρεις ώρες και η εκκίνηση των περιπάτων θα γίνεται από το κέντρο της πόλης, τον πύργο του Ρολογιού.

-Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα επιβαρύνονται μόνο με το κόστος των 2 ευρώ για την είσοδο στο σπήλαιο Περάματος, όπου η ξενάγηση θα γίνεται από υπεύθυνο του σπηλαίου.  

-Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας

-Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η ξενάγηση-περίπατος στους εξωτερικούς χώρους δεν θα γίνεται.

-Οι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μέχρι και την Πέμπτη της τελευταίας εβδομάδας πριν την κάθε διαδρομή.

-Ανώτερος αριθμός συμμετοχής για κάθε ξενάγηση είναι 30 άτομα (με 10 άτομα επιλαχόντες).

-Οι αιτήσεις για συμμετοχή θα υποβάλλονται καθημερινά ηλεκτρονικά μέσω ειδικής φόρμας στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του δήμου http://www.travelioannina.com ή αυτοπροσώπως, από Δευτέρα έως και Πέμπτη στο Γραφείο Τουριστικής Προβολής, Μουλαϊμίδη 10, στα Γιάννενα.

-Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό: 26510 37017.

ΣΧΟΛΙΑ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
Διόρθωση παρακαλώ, η Αρχαία ακρόπολη της Καστρίτσας είναι Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΟΛΟΣΣΩΝ και όχι η 2η πιο μεγάλη όπως λέτε. Είναι η συμπρωτεύουσα τους βασιλείου των Μολοσσών ναι (με πρωτεύουσα την κατά πολύ μικρότερη σε μήκος Πασσαρώνα), αλλά σε έκταση είναι η πρώτη πόλη της Μολοσσικής ηγεμονίας και 2η μεγαλύτερη αρχαία πόλη όλης της αρχαίας Ηπείρου (μετά την Αμβρακία-σημερινή Άρτα).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3