Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επιστρέφουν τα «κλειστά Σάββατα»

Εικόνα του άρθρου Επιστρέφουν τα «κλειστά Σάββατα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/07/2017, 12:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων αποφάσισε να θέσει και πάλι σε εφαρμογή την πενθήμερη λειτουργία για ένα μήνα (σε αντίθεση με δύο που ήταν πριν από μερικά χρόνια), από τις 22 Ιουλίου ως τις 26 Αυγούστου.

Η ρύθμιση που προβλέπει ότι τα εμπορικά καταστήματα των Ιωαννίνων θα κλείνουν το Σάββατο, είχε αρθεί πριν από μερικά χρόνια ντε φάκτο, καθώς τότε, η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου δεν εφάρμοζε την απόφαση της γενική συνέλευσης, μένοντας ουσιαστικά άπραγη και επιτρέποντας την ελεύθερη επιλογή στους καταστηματάρχες. Φυσικά, η επιλογή δεν είναι ακριβώς ελεύθερη, αλλά ορίζεται από την αγορά η οποία λειτουργεί πάντα με το συμφέρον του ισχυρότερου, οπότε με τα μεγάλα καταστήματα να επιβάλλουν τους όρους του ανταγωνισμού, η αγορά λειτουργούσε κανονικά, ακόμα και τις μέρες που ο Εμπορικός Σύλλογος είχε διαφορετική απόφαση. Ο Εμπορικός Σύλλογος τονίζει μεταξύ άλλων, δικαιολογώντας την απόφασή του:  «Θέτουμε σε εφαρμογή το καλοκαιρινό 5νθήμερο γιατί θεωρούμε ότι έχουμε ανάγκη από λίγες μέρες άδεια, έχουμε δικαίωμα στην ξεκούραση και τις διακοπές. Είναι γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία από μας που είμαστε αυτοαπασχολούμενοι στερούμαστε το δικαίωμα στις διακοπές και θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι ο τουρισμός στη χώρα μας βρίσκεται σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Ποια είναι όμως τα αποτελέσματα της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού, που η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια και ο δήμος ευαγγελίζονται; Διεύρυνση ωραρίων, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και παράλληλα όλο και μεγαλύτερο τμήμα των μικρών εμπόρων και συνολικότερα του λαού δεν πηγαίνει διακοπές».  Η απόφαση δεν διευκρινίζει πρακτικά εάν η επιλογή θα είναι ελεύθερη, αν και αυτό φαίνεται ότι θα ισχύσει τελικά.

Επίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος τάσσεται κατά της «ανοιχτής Κυριακής» ενόψει των θερινών εκπτώσεων που ξεκινάνε στις 10 Ιουλίου και λήγουν στις 31 Αυγούστου. Αναφέρει για τις εκπτώσεις ότι έχουν χάσει το νόημά τους (κάτι που ισχύει σε ένα βαθμό) και προσθέτει ότι «απέναντι σ΄αυτή την κατάσταση αντιπαραθέτουμε και διεκδικούμε τις ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων. Αξιοποιούμε τη θετική εμπειρία από την κινητοποίησή μας ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή στις 7 Μάη και συνεχίζουμε, από κοινού με τους εργαζόμενους στο εμπόριο, στην ίδια κατεύθυνση ώστε να μην είναι κανένα μαγαζί ανοιχτό την Κυριακή στις 16 Ιουλίου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back