ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Επιστήμονες ανακάλυψαν τη συνταγή για τον τέλειο εσπρέσο

Εικόνα του άρθρου Επιστήμονες ανακάλυψαν τη συνταγή για τον τέλειο εσπρέσο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2023, 13:12
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το μυστικό για την παρασκευή του τέλειου εσπρέσο σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Matter.

Όταν αλέθονται οι κόκκοι καφέ, η τριβή παράγει ηλεκτρισμό που κάνει τα σωματίδια να συσσωρεύονται και να κολλούν στον μύλο. Η προσθήκη υγρασίας μειώνει την ποσότητα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, είπαν οι ερευνητές, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται μικρότερη σπατάλη καφέ και η γεύση του δυναμώνει.

Για να ελέγξουν ποιοι παράγοντες επηρέαζαν τον παραγόμενο ηλεκτρισμό, οι χημικοί συνεργάστηκαν με ηφαιστειολόγους, οι οποίοι μελετούν την ηλεκτρική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια εκρήξεων - μια διαδικασία εκπληκτικά παρόμοια με αυτό που συμβαίνει κατά το άλεσμα του καφέ.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ μέτρησε την ποσότητα του στατικού ηλεκτρισμού που παράγεται κατά την άλεση διαφορετικών κόκκων καφέ του εμπορίου και εσωτερικού καβουρδίσματος με διαφορετικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της χώρας προέλευσης, της μεθόδου επεξεργασίας (φυσικός, πλυμένος ή χωρίς καφεΐνη), του χρώματος καβουρδίσματος, της περιεκτικότητας σε υγρασία και της συχνότητας άλεσης.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι το χρώμα του καβουρδίσματος, το μέγεθος των σωματιδίων και, κυρίως, η περιεκτικότητα σε νερό είχαν αντίκτυπο στην ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται κατά την παρασκευή ενός εσπρέσο.

«Η υγρασία, είτε πρόκειται για υπολειμματική υγρασία στο εσωτερικό του καβουρδισμένου καφέ είτε για εξωτερική υγρασία που προστίθεται κατά το άλεσμα, είναι αυτή που υπαγορεύει την ποσότητα φορτίου που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια άλεση. Το νερό όχι μόνο μειώνει τον στατικό ηλεκτρισμό και επομένως μειώνει το χάος καθώς γίνεται η άλεση αλλά μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ένταση του ροφήματος και, ενδεχομένως, στην ικανότητα πρόσβασης σε υψηλότερες συγκεντρώσεις ευνοϊκών γεύσεων» λέει ο Κρίστοφερ Χέντον καθηγητής υπολογιστικής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον στις ΗΠΑ. Μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Τα οφέλη του καφέ για την υγεία συζητούνται συνεχώς από τους ειδικούς, αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει τους λάτρεις της καφεΐνης από την καθημερινή τους δόση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back