Oikonomou pisoi
ΤΟ ΚΛΙΚ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

«Eπίθεση εναντίον της ελευθερίας»

Εικόνα του άρθρου «Eπίθεση εναντίον της ελευθερίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2022, 23:30
ΤΟ ΚΛΙΚ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Διαδηλωτές υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στις αμβλώσεις, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973 με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις υποσχέθηκαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους για να υπερασπισθούν το δικαίωμα στην άμβλωση, το οποίο απειλείται από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Κάμαλα Χάρις τόνισε πως «αν το (Ανώτατο) Δικαστήριο ανατρέψει την απόφαση (στην υπόθεση) Ρόου κατά Γουέιντ, θα πρόκειται για επίθεση εναντίον της ελευθερίας», τόνισε η κυρία Χάρις

Το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ, το οποίο δεν κατοχυρώνεται με ομοσπονδιακό νόμο, διέπεται από την απόφαση Roe v. Wade του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο είχε αποφανθεί στην ιστορική απόφασή του 1973 ότι το αμερικανικό σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και επιβεβαίωσε το 1992 το δικαίωμα αυτό για όσο διάστημα της κύησης το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή μέχρι τις 22 έως 24 εβδομάδες της κύησης.

Όμως εξαιτίας της αλλαγής των ισορροπιών στην σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο πλέον κυριαρχείται από συντηρητικούς δικαστές, πολλές πολιτείες, όπως το Τέξας, εξαπέλυσαν την επίθεση κατά της απόφασης Roe v. Wade υιοθετώντας περιοριστικούς για την άμβλωση νόμους, ορισμένοι από τους οποίους αντιβαίνουν προς την νομολογία, για να προκαλέσουν την παραπομπή του θέματος στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Φωτογραφία: EPA/MICHAEL REYNOLDS



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back