ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Επανεκκίνηση» στο δρόμο για τις επόμενες εκλογές

Εικόνα του άρθρου «Επανεκκίνηση» στο δρόμο για τις επόμενες εκλογές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/02/2020, 16:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από εννιά μήνες περίπου, η Ενότητα Πολιτών αναδείχθηκε πρώτη δύναμη αλλά έχασε τη δημαρχία για λίγες ψήφους, στον δεύτερο γύρο.

Στην ολομέλεια της παράταξης που έγινε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της Θωμάς Μπέγκας έδωσε το σύνθημα της επικράτησης στις επόμενες εκλογές.

Στη γεμάτη αίθουσα του Epirus Palace, με τα περισσότερα μέλη της παράταξης παρόντα (απόντων βέβαια του Φίλιππα Τσουμάνη που ανεξαρτητοποιήθηκε, αλλά και της Ελένης Βασιλείου), ο κ. Μπέγκας μίλησε, απαριθμώντας τους λόγους της εκλογικής ήττας, αλλά και παρουσιάζοντας το σχέδιο για το μέλλον.

«Είναι βέβαιο ότι θα εντοπίσουμε στη μακρά περίοδο διακυβέρνησης μικρά και μεγάλα λάθη, καθυστερήσεις, παραλείψεις, κακές συμπεριφορές, επιλογές με πολιτικό κόστος, που όλα μαζί συνθέτουν τη λεγόμενη πολιτική φθορά και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη στάση του εκλογικού σώματος» είπε μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε όμως ότι οι σημαντικότεροι λόγοι, συνοψίζονται σε πιο ενδογενείς παράγοντες καθώς και πολιτικές, στρατηγικές επιλογές. Ανέφερε χαρακτηριστικά την «’απορρόφησή’ μας από τη διοίκηση και τη διαχείριση του Δήμου και τη σταδιακή αποξένωση από τους πολίτες και την κοινωνία» και την αδράνεια των οργάνων και της παράταξης.

Είπε επίσης ότι έγιναν «καίρια λάθη στρατηγικής αναφορικά με τις πολιτικές και τις κοινωνικές μας συμμαχίες, που εξέπεμψαν συγκεχυμένα μηνύματα στις κεντρικές πολιτικές δυνάμεις και στο εκλογικό σώμα και μας άφησαν μόνους στη μάχη» και ότι εκτιμήθηκαν λάθος τα εκλογικά δεδομένα, η δυναμική των άλλων παρατάξεων, η τάση του εκλογικού σώματος, που πρακτικά επέφεραν το «χαμένο ντέρμπι» στον δεύτερο γύρο, προκαλώντας «αδικαιολόγητη υπεραισιοδοξία και καταστροφικό εφησυχασμό στα μέλη μας».

Ο επικεφαλής της παράταξης μίλησε επίσης για «έλλειψη συντονισμού ενός συνεκτικού οργανωτικού σχήματος κατά την προεκλογική περίοδο, που οδήγησε σε λάθη, σε παλινωδίες και σε επικοινωνιακούς ακροβατισμούς» και «στο μεγάλο έλλειμμα παραταξιακής συνοχής και συλλογικής συνείδησης, που είχε σαν συνέπεια να κυριαρχήσουν, κεντρικά και περιφερειακά, οι προσωπικές εκλογικές στρατηγικές και οι ευκαιριακές συνεργασίες μεταξύ των υποψηφίων, με ολέθριες επιπτώσεις στο δεύτερο κρίσιμο γύρο».

Ο πρώην δήμαρχος έκανε κριτική σε σημεία του εκλογικού νόμου, που προκάλεσε επαγωγικά «προσωπικές στρατηγικές και σε ευκαιριακές συμμαχίες, που απαξιώνουν την απλή αναλογική και δεν προοιωνίζονται καλά για την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Στις ώριμες δημοκρατίες, οι πολίτες συγκρίνουν ιδέες, πολιτικές προτάσεις, συλλογικές και προσωπικές διαδρομές, αξιοπιστία και με την ψήφο τους επιλέγουν ελεύθερα τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις και τα πρόσωπα που θα τους υπηρετήσουν».

Ανέτρεξε στην ιστορία της παράταξης, παραθέτοντάς την ενιαία, από το 2010 και μετά, αναφερόμενος στα «δώδεκα χρόνια διακυβέρνησης του Δήμου από την Ανεξάρτητη Δημοκρατική πρωτοπορία που μας κληροδότησε πολλά και μεγάλα στρατηγικά, πολιτικά, οικονομικά και ηθικά προβλήματα». Σημειωτέον, η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία είναι σήμερα στη δημοτική αρχή.

Ο κ. Μπέγκας είπε μεταξύ άλλων ότι στην πρώτη περίοδο «καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε το Δήμο και να τηρήσουμε με συνέπεια τις διακηρυγμένες  θέσεις μας» και ότι  το 2014, «με τις δημοκρατικές διαδικασίες που δρομολογήσαμε για την ανανέωση της ηγεσίας της παράταξης, καταφέραμε να κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για τρεις περίπου μήνες, από το Γενάρη μέχρι το Μάρτη».

Ως δύο κύρια σημεία της διοίκησης του Δήμου, ανέφερε την «ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας και την προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με οραματικό σχεδιασμό και με μεσομακροπρόθεσμο προγραμματισμό».

Για το παρόν και το μέλλον, ο κ. Μπέγκας είπε ότι η παράταξη, παρά την ήττα της, «παραμένει πρωταγωνιστής των τοπικών εξελίξεων και μετά από μια δεκαετία συνταρακτικών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών στη χώρα, διατηρεί σχεδόν αμείωτη την απήχησή της στην τοπική κοινωνία» και παρέθεσε δύο προγραμματικούς άξονες:

Τη συγκρότηση οργανωτικής δομής και τη «συνεχή επαφή με την κοινωνία μέσα από τα όργανα που συγκροτούνται σε εφαρμογή της πρότασης της οργανωτικής δομής».

Η πρόταση είναι η οργάνωση σε πέντε όργανα:

  • Ολομέλεια, ανώτατο όργανο της παράταξης
  • Επικεφαλής, εκλεγόμενος από την ολομέλεια
  • Ενδεκαμελής γραμματεία με τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο από κάθε δημοτική ενότητα
  • Δημοτική ομάδα, αποτελούμενη από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους.
  • Διαμερισματικές ομάδες «οργανωτικά κύτταρα της τοπικής μας δουλειάς και ταυτόχρονα θα αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων και εκτελεστικής επιτροπής».

Επίσης, η παράταξη θα συγκροτήσει τέσσερις τουλάχιστον θεματικές επιτροπές

Ο κ. Μπέγκας τόνισε ιδιαίτερα ότι μεγάλο ρόλο θα παίξει η «διάθεση για συμμετοχή στις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας των φίλων και των μελών της παράταξης» και ιδιαίτερα, «η συμμετοχή των νέων της παράταξης» και η «παραγωγή πολιτικής έτσι ώστε η παράταξη να καταστεί πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση της ατζέντας του μέλλοντος για τον τόπο».

Επίσης, η παράταξη έκλεξε τη νέα γραμματεία και έκοψε την πίτα της

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back