ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επαγγελματική εκπαίδευση: «καμπάνια» με δύο στόχους

Εικόνα του άρθρου Επαγγελματική εκπαίδευση: «καμπάνια» με δύο στόχους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2018, 00:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η βασική εκδήλωση δεν ήταν η ομιλία του υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη στα παλιά σφαγεία την Πέμπτη το απόγευμα, αλλά η έκθεση των δημιουργιών κάθε είδους, των μαθητών και μαθητριών του ΕΠΑΛ. Η επαγγελματική εκπαίδευση που έχει περάσει από σαράντα κύματα την τελευταία δεκαετία, παραμένει ζητούμενο για το εκπαιδευτικό σύστημα και οι απόψεις διίστανται για το τι είναι και τι ζητάμε από αυτήν (και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τα παιδιά). Ο κ. Μπαξεβανάκης για παράδειγμα, είπε στην ομιλία του ότι στόχος δεν είναι η πρόωρη εξειδίκευση, αλλά η εκπαίδευση καθαυτή, που δίνει ένα κανονικό απολυτήριο λυκείου. Η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών Βούλα Τσίλη από την άλλη, στην τοποθέτησή της, είπε ότι «λείπει η εξειδίκευση». Οι καθηγητές της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων που έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έχουν καταθέσει μεταξύ άλλων την άποψη ότι το υπουργείο επιχειρεί να «εξαφανίσει» την επαγγελματική εκπαίδευση με το σχέδιό του. 

Ποιο είναι αυτό το σχέδιο όμως; Ο κ. Μπαξεβανάκης έδωσε μερικές διαστάσεις του. Καταρχάς, πρόκειται για ένα στρατηγικό πλάνο με δράσεις 400 εκατ. ευρώ συνολικά («αστρονομικό ποσό για τα σημερινά δεδομένα» είπε σχολιάζοντάς το), το οποίο έχει εγκριθεί από τους δανειστές.

«Στόχος μας, είναι αφενός να κάνουμε ‘ελκυστικά’ τα ΕΠΑΛ, αφετέρου να δείξουμε ότι υπάρχει προοπτική μέσα από αυτά» τόνισε ο υφυπουργός. Πρόσθεσε ότι υπάρχει «μετά από πολλά χρόνια ένα πρόγραμμα εξοπλισμού εργαστηρίων των ΕΠΑΛ, ύψους 70 εκατ. ευρώ», καθώς και ότι ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα προγράμματα σπουδών και στα νέα βιβλία που θα γραφτούν.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών και η έτερη υφυπουργός, η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, η οποία στη σύντομη παρέμβασή της προετοίμασε για την ενοποίηση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου «σύντομα», όπως είπε. Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας, ανάμεσα σε κάποιες μάλλον… ετερόκλητες ως προς το πνεύμα της εκδήλωσης παρατηρήσεις, είπε ότι ενδέχεται κάποιες «χρήσιμες ειδικότητες» να καταργηθούν κατά τη συγχώνευση. Μίλησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, ο Μιχάλης Ράπτης, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Χαιρέτισε επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ενώ στην πορεία της εκδήλωσης, μίλησε ο δεύτερος ομιλητής, ο Γιώργος Μουστάκας, διευθυντής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Την εκδήλωση άνοιξε η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου, Αγγελική Φωτεινού, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι «έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς η προσπάθεια στην επαγγελματική εκπαίδευση». 

Η εκδήλωση είχε αστυνομική υποστήριξη, η οποία προσπαθούσε να είναι "διακριτική", με αρκετούς άνδρες της Ασφάλειας.

Η έκθεση των μαθητών και μαθητριών του ΕΠΑΛ, η οποία είναι και η βασική εκδήλωση, θα λειτουργήσει και αύριο, Παρασκευή, 30 Μαρτίου. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back