ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένωση Γονέων Ιωαννίνων: Παρέμβαση για κενά και ανάγκες των σχολείων

Εικόνα του άρθρου Ένωση Γονέων Ιωαννίνων: Παρέμβαση για κενά και ανάγκες των σχολείων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2023, 12:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα υπόμνημα-πλαίσιο κατέθεσε η διοίκηση της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών στις διευθύνσεις εκπαίδευσης (περιφερειακή και τοπικές) και συζήτησε με τους διευθυντές-τριες  «για τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης στον Δήμο Ιωαννιτών».

Μεταξύ άλλων, η Ένωση αναφέρει ότι υπάρχουν μεγάλα κενά στην Παράλληλη Στήριξη: 54 στα δημοτικά, 8 στα Νηπιαγωγεία, 7 φιλόλογοι, 3 μαθηματικοί, 2 ειδικό βοηθητικό προσωπικό και αρκετοί σχολικοί νοσηλευτές, όπως αναφέρει.

Καταγγέλλει τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου, λέγοντας ότι προσπαθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα με αντιεπιστημονικό τρόπο.

Προσθέτει ακόμα ότι δεν έγινε κανένα νέο τμήμα ένταξης για τη νέα σχολική χρονιά στον νομό Ιωαννίνων  εκτός από ένα στην Κόνιτσα, για το οποίο σχολιάζει ότι έγινε «με πλάγιο και αδιαφανή  τρόπο», παρότι υπάρχουν αιτήματα και διαγνώσεις από επιστημονικούς φορείς.

Τα δε κενά, τα οποία το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι καλύπτονται, παραμένουν. Η Ένωση Γονέων αναφέρει ότι «στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση λείπουν περισσότεροι από 15 δάσκαλοι τάξεων, 8 νηπιαγωγοί, 10 τουλάχιστον  εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων: Φυσικής Αγωγής, Γερμανικών, Γαλλικών, Θεατρικής Αγωγής, Εικαστικών» καθώς και ότι αρκετά Ολοήμερα ακόμη δεν έχουν λειτουργήσει, «ενώ εκπαιδευτικοί Ολοημέρων μετακινούνται από τη Διεύθυνση Π.Ε. για να καλύψουν ανάγκες τάξεων, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε εργαζόμενους γονείς που ήδη από την αρχή της χρονιάς έχουν κάνει τον οικογενειακό  προγραμματισμό τους». 

Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση η Ένωση Γονέων αναφέρει ότι «ενώ δηλώνεται επίσημα ότι δεν υπάρχουν κενά, πλήθος σχολείων σχολάει (τρεις βδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων) στο 4ωρο και το 5ωρο και μάλιστα στα Λύκεια όπου οι ανάγκες είναι (λόγω Πανελλαδικών) αυξημένες».

Επικαλείται ενημερώσεις από διευθυντές σχολείων ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας επιχειρεί συμπτύξεις τμημάτων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν τμήματα των 27 -28 μαθητών προκειμένου  να «εξοικονομηθούν» κονδύλια και να μην γίνουν νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών.

«Θεωρούμε, ως γονείς, την ενέργεια αυτή  ‘αιτία πολέμου’. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση συγχώνευση ολιγομελούς τμήματος (16-17-18 μαθητών) εις βάρους των μαθησιακών δικαιωμάτων των παιδιών μας» αναφέρει η Ένωση.

Σε άλλα ζητήματα, η Ένωση ζητάει ξανά επιπλέον μέτρα για την εκπαιδευτική και ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών. «Τόσο τα χρόνια της πανδημίας όσο και τα σοβαρά περιστατικά βίας (που όλο και πιο συχνά εμφανίζονται στην πόλη μας) αναδεικνύουν την αναγκαιότητα σειράς μέτρων  για την υποστήριξη των παιδιών που προέρχονται από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ΑμΕΑ, Ρομά, Πρόσφυγες κλπ) αλλά και για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας, χρήσης ουσιών και λογής – λογής εξαρτήσεων. Τα μέτρα αυτά πρέπει να  αφορούν πρώτα και κύρια τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη σε όλα τα σχολεία με προοπτική την αναλογία 1/15 στην Πρωτοβάθμια και 1/20 στη Δευτεροβάθμια, τη λειτουργία των τμημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, τμημάτων ΖΕΠ, την πρόσληψη όλου του απαραίτητου Εκπαιδευτικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, την υποστήριξη των οικογενειών τους κ.ά.».

Διευκρινίζει ότι το σχολείο θα πρέπει να λύνει τα προβλήματα, στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας με διάλογο και αποφυγή εντάσεων.

Ακόμα, η Ένωση κατέθεσε αίτημα διεύρυνσης των σχολικών γευμάτων και εξέφρασε την αντίθεσή της στην Τράπεζα Θεμάτων και την ΕΒΕ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back