ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Εντοπίστηκε η δεύτερη μεγαλύτερη γνωστή μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας

Εικόνα του άρθρου Εντοπίστηκε η δεύτερη μεγαλύτερη γνωστή μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2024, 11:51
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια μαύρη τρύπα με μάζα περίπου 33 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ήλιου μας, τη μεγαλύτερη γνωστή στον Γαλαξία μας, εκτός από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που κρύβεται στο κέντρο του γαλαξία μας.

Η νεοεντοπισθείσα μαύρη τρύπα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2.000 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό Aquila και έχει ένα συνοδό άστρο σε τροχιά γύρω της, δήλωσαν οι ερευνητές την Τρίτη. 

Οι μαύρες τρύπες είναι εξαιρετικά πυκνά αντικείμενα με βαρύτητα τόσο ισχυρή που ούτε το φως δεν μπορεί να διαφύγει, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους. 

Η συγκεκριμένη εντοπίστηκε μέσω παρατηρήσεων που έγιναν στην αποστολή Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, η οποία δημιουργεί μια τεράστια αστρική απογραφή, επειδή προκάλεσε μια ταλαντευόμενη κίνηση στο συνοδό άστρο της. 

Για την επαλήθευση της μάζας της μαύρης τρύπας χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στη Χιλή και άλλα επίγεια παρατηρητήρια.

«Αυτή η μαύρη τρύπα δεν είναι μόνο πολύ μεγάλης μάζας, είναι επίσης πολύ ιδιόμορφη από πολλές απόψεις. Είναι πραγματικά κάτι που δεν περιμέναμε ποτέ να δούμε», δήλωσε ο Pasquale Panuzzo, ερευνητής μηχανικός του γαλλικού ερευνητικού οργανισμού CNRS που εργάζεται στο Observatoire de Paris και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

Για παράδειγμα, η μαύρη τρύπα, που ονομάζεται Gaia BH3, και ο συνοδός της ταξιδεύουν μέσα στον γαλαξία με αντίθετη κατεύθυνση από τον τρόπο με τον οποίο τα αστέρια συνήθως περιφέρονται στον Γαλαξία μας.

Η Gaia BH3 πιθανώς σχηματίστηκε μετά το θάνατο ενός άστρου που είχε μάζα μεγαλύτερη από 40 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου, είπαν οι ερευνητές.

Οι μαύρες τρύπες που προκύπτουν από την κατάρρευση ενός μόνο άστρου ονομάζονται αστρικές μαύρες τρύπες. Η Gaia BH3 είναι η μεγαλύτερη γνωστή αστρική μαύρη τρύπα, σύμφωνα με τον αστρονόμο και συν-συγγραφέα της μελέτης Tsevi Mazeh του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ.

Οι αστρικές μαύρες τρύπες επισκιάζονται σε μέγεθος από τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που κατοικούν στο κέντρο των περισσότερων γαλαξιών. Μια τέτοια μαύρη τρύπα που ονομάζεται Sagittarius A* ή Sgr A*, βρίσκεται στην καρδιά του Γαλαξία μας. Διαθέτει 4 εκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου μας και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 26.000 ετών φωτός από τη Γη.

Φωτογραφία: Αυτή η καλλιτεχνική απεικόνιση δείχνει τις τροχιές τόσο του άστρου όσο και της μαύρης τρύπας, που ονομάστηκε Gaia BH3, γύρω από το κοινό κέντρο μάζας τους. Η ταλάντωση αυτή μετρήθηκε επί σειρά ετών με την αποστολή Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος/ESO/L. Calçada


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back