Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 15-01-2017, 10:33
ΚΟΣΜΟΣ

Οι αρχές του Κοσόβου απαγόρευσαν την είσοδο σε αμαξοστοιχία από το Βελιγράδι, που είναι βαμμένη στα χρώματα της σερβικής σημαίας.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και επιχείρησε να αποκαταστήσει την απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση του Βελιγραδίου με τη Μιτρόβιτσα.

Το τρένο έφερε την επιγραφή «το Κόσοβο είναι σερβικό». Η Πρίστινα έκανε λόγο για προκλητική ενέργεια.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς έδωσε εντολή η αμαξοστοιχία να σταματήσει το ταξίδι της καθώς, όπως υποστήριξε, οι δυνάμεις του Κοσόβου επιχείρησαν να ανατινάξουν τη σιδηροδρομική γραμμή.

«Έστειλαν πάνοπλες ειδικές μονάδες στο Γιάρινε προκειμένου να συλλάβουν τον οδηγό Μιλένκο Στεβάνοβιτς και τους επιβάτες, όπως πιστεύαμε αρχικά, μόνο και μόνο για να πετύχουν μια πολιτική νίκη. Στη συνέχεια όμως, αντιληφθήκαμε πως θα ήθελαν να προκαλέσουν μια σύγκρουση ευρείας κλίμακας», ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.

Σωστή χαρακτήρισε την κίνηση των σερβικών αρχών ο Ίσα Μουσταφά. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου νωρίτερα είχε επικοινωνήσει με Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον για να εκφράσει την ανησυχία του.

Οι ρωσικής κατασκευής συρμοί της αμαξοστοιχίας, που αποτέλεσε μια ακόμα εστία έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, είναι διακοσμημένοι με αγιογραφίες.

Η απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση Βελιγράδι-Μιτρόβιτσα θα λειτουργούσε δοκιμαστικά μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, πλέον όμως, το μέλλον της είναι αμφίβολο.

Πηγή: Euronews

ΕΚΤΟΝΩΘΗΚΕ Η ΕΝΤΑΣΗ

Λίγες ώρες μετά την ένταση ήρθε η εκτόνωση στις σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας. Και αυτό μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πως το δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς, όπως είπε, οι αρχές του Κοσσόβου σχεδίαζαν να ανατινάξουν τη σιδηροδρομική γραμμή και να συλλάβουν τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας. «Ήθελαν σύγκρουση ευρείας κλίμακας», είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του οΚοσοβάρος ομόλογός του, Ισα Μουσταφά εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η σερβική αμαξοστοιχία δεν πέρασε τα σύνορα του Κοσόβου και αποφεύχθηκε έτσι κλιμάκωση της έντασης.


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα