Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχη για αμέλεια ο Κριστίν Λαγκάρντ

Εικόνα του άρθρου Ένοχη για αμέλεια ο Κριστίν Λαγκάρντ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2016, 19:36
ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκη της Κριστίν Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί αποφάσισε σήμερα το γαλλικό δικαστήριο, χωρίς ωστόσο να της επιβληθεί ποινή. 

Η Λαγκάρντ, η οποία καταδικάστηκε για αμέλεια, θα μπορούσε να έχει αντιμετωπίσει φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Ο δικηγόρος της επικεφαλής του ΔΝΤ, Πατρίκ Μεζονέβ, σχολίασε ότι θα ασκήσει έφεση στην δικαστική απόφαση.

Η 60χρονη πρώην δικηγόρος είχε θέσει τον εαυτό της σε «υποχρεωτική άδεια» από τα καθήκοντά της, αφήνοντας να εννοηθεί σε συνέντευξή της στο περιοδικό «L’Obs» ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της εάν καταδικαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί, πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας Adidas, είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais, ζητώντας αποζημίωση για απάτη, καθώς αυτή είχε αναλάβει την μεταπώληση της εταιρείας του. Η υπόθεση βρισκόταν επί χρόνια στις διάφορες βαθμίδες της γαλλικής Δικαιοσύνης έως το 2007, οπότε και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε στην παραπομπή της σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο.

Η Λαγκάρντ διατελούσε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί και η απόφαση που έλαβε φέρεται να προκάλεσε ζημιά 400 εκατομμυρίων ευρώ στο γαλλικό Δημόσιο, καθώς το διαιτητικό δικαστήριο επιδίκασε το κατά πολύ υψηλότερο από το προβλεπόμενο ποσό προς όφελος του επιχειρηματία.


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΝΤ

Μετά από αυτή την εξέλιξη το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρόκειται να συνεδριάσει «σύντομα» για να συζητήσει την καταδίκη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του θεσμού, Τζέρι Ράις.

Το ΔΣ του ΔΝΤ, στο οποίο εκπροσωπούνται τα 189 κράτη μέλη του και έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του το πρόσωπο της Λαγκάρντ, «αναμένεται να συνεδριάσει ξανά σύντομα για να εξετάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις» στην υπόθεση, είπε ο Ράις χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back