ΚΟΣΜΟΣ

Ένοπλος φοιτητής σκότωσε 15 άτομα στο πανεπιστήμιο της Πράγας

Εικόνα του άρθρου Ένοπλος φοιτητής σκότωσε 15 άτομα στο πανεπιστήμιο της Πράγας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2023, 21:36
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας 24χρονος Τσέχος φοιτητής σκότωσε περισσότερους από 15 ανθρώπους και τραυμάτισε τουλάχιστον 24 άλλους στο πανεπιστήμιο της Πράγας την Πέμπτη πριν «εξοντωθεί», όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, στη χειρότερη μαζική δολοφονία που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ δήλωσε ότι οι αρχές ενημερώθηκαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα ότι ο άνδρας πιθανότατα κατευθυνόταν στην Πράγα από την πόλη του στην περιοχή Κλάντνο έξω από την πρωτεύουσα με σκοπό να αυτοκτονήσει. Λίγο αργότερα, ο πατέρας του δράστη βρέθηκε νεκρός.

Η αστυνομία εκκένωσε ένα κτίριο της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου, όπου ο δράστης επρόκειτο να παρακολουθήσει μια διάλεξη, αλλά στη συνέχεια κλήθηκε σε διαφορετικό κτίριο της σχολής, φτάνοντας μέσα σε λίγα λεπτά μετά τις αναφορές για τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο Βόντρασεκ.

«Έχουμε νέες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από έναν λογαριασμό σε ένα κοινωνικό δίκτυο ότι υποτίθεται ότι εμπνεύστηκε από μία τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Βόντρασεκ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ο δράστης ήταν νόμιμος κάτοχος πολλών πυροβόλων όπλων.

Ο θάνατος του ενόπλου θα μπορούσε να είναι αυτοκτονία, αλλά οι αρχές ερευνούν επίσης αν μπορεί να σκοτώθηκε από σφαίρα της αστυνομίας, πρόσθεσε ο Βόντρασεκ.

Η αστυνομία ζήτησε να μην αποκαλύψει την ταυτότητα του άνδρα, αλλά το όνομά του, όπως αναφέρθηκε από ορισμένα τσεχικά μέσα ενημέρωσης, ταυτίζεται με μια έκθεση έρευνας της αστυνομίας και με έναν λογαριασμό σε ένα κοινωνικό δίκτυο, όπου ο ιδιοκτήτης του μιλούσε για έμπνευση από μια μαζική δολοφονία στη Ρωσία.

Η αστυνομία απέκλεισε την πλατεία και την περιοχή που γειτνιάζει με το κτίριο, το οποίο βρίσκεται σε ένα πολυσύχναστο σημείο της πόλης, κάτω από τον λόφο του Κάστρου της Πράγας, σε έναν δημοφιλή δρόμο που οδηγεί τους τουρίστες στην πλατεία της Παλιάς Πόλης.

Εικόνες από τα μέσα ενημέρωσης έδειχναν φοιτητές να εκκενώνουν το κτίριο με τα χέρια ψηλά και άλλους να κάθονται σε ένα περβάζι κοντά στην οροφή προσπαθώντας να κρυφτούν από τον επιτιθέμενο.

Τα εγκλήματα με όπλα είναι σχετικά σπάνια στην Τσεχική Δημοκρατία. Τον Δεκέμβριο του 2019, ένας 42χρονος ένοπλος σκότωσε έξι ανθρώπους σε αίθουσα αναμονής νοσοκομείου στην πόλη Οστράβα της ανατολικής Τσεχίας προτού διαφύγει και αυτοπυροβοληθεί θανάσιμα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Το 2015, ένας άνδρας πυροβόλησε θανάσιμα οκτώ ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε σε εστιατόριο στο Uhersky Brod.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back