ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενοίκια: Μέχρι και 600 ευρώ για 50 τ.μ.

Εικόνα του άρθρου Ενοίκια: Μέχρι και 600 ευρώ για 50 τ.μ.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/08/2022, 14:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Είναι κοινό μυστικό ότι τα ενοίκια στα Γιάννενα δεν… συμπεριφέρονται λογικά. Η πίεση του Airbnb και το «άκοπο κέρδος» από τη «βαριά τουριστική βιομηχανία» (που μόνο τέτοια δεν είναι…) αλλά και η έτσι και αλλιώς ζωντανή αγορά των Ιωαννίνων –κυρίως ελέω φοιτητικού πληθυσμού-, διαμορφώνουν τις τιμές σε επίπεδα που φέτος είναι και αυξημένα και ενίοτε, δεν μοιάζουν λογικά.

Οι πιο προσφερόμενες και πιο περιζήτητες, είναι οι γκαρσονιέρες στο κέντρο. Μια εκτεταμένη αναζήτηση σε 400 περίπου αγγελίες μεσιτικών γραφείων της πόλης (όλες καταχωρημένες τον Αύγουστο), καταρχάς διαμορφώνει ένα «χάρτη» ενοικιαστηρίων στην πόλη και δεύτερον, δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλά, για μέσα εισοδήματα, αλλά και για οικογένειες.

Γκαρσονιέρες: Πάνω από 10 ευρώ το τετραγωνικό ο μέσος όρος

Καταρχάς το «περιζήτητο κέντρο» προσφέρει τα περισσότερα σπίτια, αλλά με τιμές που μόνο φτηνές δεν είναι. Το τετραγωνικό φτάνει μέχρι και 10,5 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ «ακρότητες» τύπου 550 ευρώ για 40 τ.μ. ή 400 ευρώ για ημιυπόγεια διαμερίσματα.

Υπάρχουν ωστόσο και πιο λογικές προσφορές, που συνήθως όμως συνδυάζονται με χειρότερη κατάσταση των σπιτιών, πχ 200 ευρώ για ισόγειο 40ετίας.

Υψηλές είναι οι τιμές σε Αμπελόκηπους και στην περιοχή της Μακαρίου.

Στην Καλούτσιανη οι τιμές κυμαίνονται λίγο πιο κάτω (9,8 ευρώ/τ.μ.).

Στα Ζευγάρια οι τιμές των ενοικίων βρίσκονται κάπου μεταξύ 8,5 και 9 ευρώ το τετραγωνικό.

Στην Ανατολή υπάρχουν τιμές που κυμαίνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 8 και 8,5 ευρώ το τ.μ.

Στα Καρδαμίτσια, όπου οι γκαρσονιέρες που προσφέρονται είναι λιγότερες, γύρω στα 7,5 ευρώ το τ.μ.

Στο Πέραμα, λίγο πιο κάτω (7 ευρώ το τ.μ.).


2αρια-3άρια: Φθηνότερα και λιγότερα

Σαφώς λιγότερες είναι οι προσφορές σε σπίτια μεταξύ 60 και 90 τετραγωνικά (2αρια-3άρια).

Επίσης, κατά μέσο όρο οι τιμές είναι πιο χαμηλές, καθώς στο κέντρο φτάνουν τα 6,6 ευρώ το τ.μ.

Δεν λείπουν και υπερβολικές απαιτήσεις (πχ 1.000 ευρώ για 65 τμ), ενώ και πάλι πιο λογικές μοιάζουν οι τιμές σε γειτονιές όπως τα Ζευγάρια, το Τσιφλικόπουλο (5 ευρώ το τ.μ.), στα Καρδαμίτσια (5,5 ευρώ το τ.μ.) και στο Σταυράκι.

Ειδικά φέτος όμως που ο χειμώνας προμηνύεται ενεργειακά βαρύς, ένα επαρκώς μονωμένο σπίτι είναι περιζήτητο. Και δυστυχώς, αφενός το λογικό κοστολογείται συχνά υπερβολικά, αφετέρου τα σπίτια με χαμηλότερη ενεργειακή ικανότητα θα επιβαρυνθούν με σχεδόν ένα νοίκι ακόμα, για θέρμανση και ρεύμα.

Η μερική μεταστροφή της αγοράς προς άλλες τάσεις όπως το Airbnb (381 καταλύματα διαθέσιμα στις 27/8, στον Δήμο Ιωαννιτών), αλλά και το «σπάσιμο» των μεγάλων διαμερισμάτων σε «επενδυτικά», ήτοι γκαρσονιέρες ως φοιτητικά σπίτια ή βραχείας μίσθωσης, συντελεί στη μεγέθυνση του προβλήματος.

Σύμφωνα δε με στοιχεία του spitogatos.gr, βασιζόμενα στο πλήθος αγγελιών που φιλοξενεί το portal, οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατά 2,3% το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με τα, ήδη σε ανοδική τάση, αντίστοιχα εξάμηνα των προηγούμενων ετών.

Στο μεταξύ, στο e-ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπάρχουν 83 αγγελίες για ενοικιαστήρια.

Επίσης, έχει δοθεί παράταση στις αιτήσεις για τους παλιούς φοιτητές-τριες, για τα δικαιολογητικά στέγασης στις φοιτητικές κατοικίες.

Ισχυρό και επίκαιρο το αίτημα για «κοινωνική κατοικία»

Εν μέσω αυτών, τα πολιτικά κόμματα παρεμβαίνουν στο θέμα της κοινωνικής στέγης. Το ΠΑΣΟΚ πρόσφατα κατέθεσε δέσμη μέτρων, όπως και το ΜεΡΑ25.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back