dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εννιά «συμμετοχικές» πράσινες αυλές σε σχολεία των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Εννιά «συμμετοχικές» πράσινες αυλές σε σχολεία των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2024, 16:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον συμμετοχικό σχεδιασμό «επιστρατεύει» ο Δήμος Ιωαννιτών για τη βιοκλιματική αναβάθμιση εννιά σχολικών αυλών. Επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι, στη συνέχεια, η αναβάθμιση των αυλών αυτών να χρηματοδοτηθεί από επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027» μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), το οποίο πρόκειται να τροποποιηθεί.

Σε αυτή τη φάση, ο Δήμος θα διαθέσει ένα ποσό 264.000 ευρώ για το πρόγραμμα του συμμετοχικού σχεδιασμού, με την εμπλοκή των σχολικών κοινοτήτων, και της υποστήριξης στην ωρίμανση των μελετών.

Το όλο σχέδιο εξήγησαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου οι αντιδήμαρχοι Προγραμματισμού Θωμάς Γιωτίτσας και Παιδείας Στέφανος Σίντος. «[…] Ο Δήμος προχωρά στην αναβάθμιση σχολικών αυλών με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της βιωσιμότητας με παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη βελτιστοποίηση των φυσικών πόρων, τη φύτευση δέντρων και πρασίνου, την εγκατάσταση συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού και τη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον» είπε ο κ. Γιωτίτσας, ο οποίος έδωσε έμφαση στη σημασία του συμμετοχικού σχεδιασμού στον δημόσιο χώρο.


Ο κ. Σίντος ανέφερε, από την πλευρά του: «Η σημερινή εικόνα των ελληνικών σχολικών αυλών χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία του τσιμέντου και της ασφάλτου, υλικά που μεταξύ λειτουργούν αποτρεπτικά προς τους μαθητές μειώνοντας έτσι τον εκπαιδευτικό ρόλο της σχολικής αυλής, η οποία μετατρέπεται σε έναν ανοιχτό υπαίθριο χώρο με περιορισμένη άνεση, ασφάλεια και αισθητική.

Έτσι μόνο ο περιβαλλοντικός ανασχεδιασμός μπορεί να φέρει τον μετασχηματισμό των σχολικών αυλών σε ζωντανά οικοσυστήματα και αυτή μας η προσπάθεια τον σκοπό αυτόν έχει. Ελπίζουμε να πετύχει και φιλοδοξούμε να υπάρχει και συνέχεια». 

Οι εννιά σχολικές αυλές του όλου προγράμματος είναι: του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Ιωαννίνων, του συγκροτήματος που περιλαμβάνει το 8ο ΓΕΛ και 1ο ΕΠΑΛ, του Πρότυπου Λυκείου Ζωσιμαίας Σχολής, του 6ου ΕΠΑΛ, του συγκροτήματος που στεγάζει το 3ο ΓΕΛ μαζί με το 10ο και 3ο Γυμνάσιο, του 7ου γυμνασίου, του 7ου, 8ου και 13ου Δημοτικού Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ