Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Εννέα πρόσφυγες πνίγηκαν στα ανοικτά της Αττάλειας (upd)

Εικόνα του άρθρου Εννέα πρόσφυγες πνίγηκαν στα ανοικτά της Αττάλειας (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2018, 17:36
ΚΟΣΜΟΣ

Έξι παιδιά είναι μεταξύ των εννέα προσφύγων που πνίγηκαν στο Αιγαίο στα ανοικτά της Αττάλειας όταν βυθίστηκε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Το πλοιάριο, στο οποίο βρίσκονταν συνολικά 15 πρόσφυγες, αντιμετώπισε δυσκολίες στα ανοικτά της Αττάλειας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Πέντε πρόσφυγες διασώθηκαν από αλιείς και το τουρκικό λιμενικό, ενώ ένας εξακολουθεί να αγνοείται.

Έξι παιδιά και μία γυναίκα είναι μεταξύ των νεκρών, αναφέρει το Anadolu, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητα των προσφύγων.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία, έφτασαν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας το 2015. Ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε μετά τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ το 2016.

Όμως παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο αριθμός των προσφύγων που επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι έχει αρχίσει να σημειώνει ξανά αύξηση τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, 10.948 άνθρωποι έχουν καταφέρει τους πέντε πρώτους μήνες του 2018 να φτάσουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, πολλοί περισσότεροι από όσοι την ίδια περίοδο πέρυσι. Τριάντα πέντε άνθρωποι έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους.


ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ

Σε τουλάχιστον 46 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, όταν σκάφος με μετανάστες βυθίστηκε στα ανοικτά της νότιας Τυνησίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, σε ένα από τα χειρότερα ναυάγια πλοίων με μετανάστες των τελευταίων ετών.

Άλλοι 67 άνθρωποι διασώθηκαν από την ακτοφυλακή.

Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Οι μετανάστες προέρχονταν από την Τυνησία και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, στο πλοιάριο επέβαιναν περίπου 180 πρόσφυγες και μετανάστες, οι 80 εξ αυτών από άλλα αφρικανικά κράτη.

Ένας επιζώντας είπε ότι ο καπετάνιος εγκατέλειψε το σκάφος, αφού άρχισε να βυθίζεται, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να συλληφθεί από τους λιμενικούς.

«Επέζησα, καθώς κρατιόμουν γερά από ένα κομμάτι ξύλο για 9 ώρες» αφηγήθηκε ο άνδρας, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης Σφαξ στο νότιο τμήμα της Τυνησίας. Εκεί συγκεντρώθηκαν δεκάδες άνθρωποι αναζητώντας συγγενείς τους μεταξύ των επιζώντων και προκειμένου να αναγνωρίσουν τους νεκρούς.

Άνεργοι Τυνήσιοι και άλλοι Αφρικανοί συχνά επιχειρούν με αυτοσχέδιες βάρκες τον διάπλου με προορισμό τη Σικελία, στην Ιταλία.

Έως την 30η Μαΐου, 32.080 άνθρωποι έφθασαν φέτος στην Ευρώπη διά θαλάσσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Περίπου 660 πέθαναν επιχειρώντας τον διάπλου, τονίζεται στον ιστότοπο του ΔΟΜ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP. Φωτογραφία: Anadolu

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back