Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα γίνει ο συμψηφισμός με την επιστροφή φόρου

Εικόνα του άρθρου ΕΝΦΙΑ: Πώς θα γίνει ο συμψηφισμός με την επιστροφή φόρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/08/2016, 12:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη στην εφορία και συγκεκριμένα στο τμήμα Εσόδων για υποβολή αίτησης συμψηφισμού της επιστροφής του φόρου εισοδήματος που δεν έχουν λάβει ακόμα με τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να κάνουν όσοι φορολογούμενοι το επιθυμούν.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα κληθούν να καταβάλλουν πρώτα και τις 5 δόσεις του ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια, από το τέλος Ιανουαρίου και μετά, θα πρέπει να περιμένουν την επιστροφή του φόρου εισοδήματος.

Για παράδειγμα, αν το επιστρεφόμενο ποσό είναι 800 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ 500 τότε θα γίνει κατόπιν του αιτήματος συμψηφισμός και ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει στην εφορία έναν τραπεζικό αριθμό IBAN προκειμένου να του επιστραφεί η διαφορά των 300 ευρώ. 

Αν και η νομοθεσία προβλέπει αυτόματους συμψηφισμούς, η σχετική διαδικασία δεν εφαρμόζεται ακόμη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Σημειώνεται ότι σε συμψηφισμό υπόκεινται:

  • Οι βεβαιωμένες οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.
  • Οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 67 του Ν .3842/2010.
  • Οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιοδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά (είτε με διευκόλυνση τμηματικής καταβολής είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με διοικητική πράξη).
  • Οι παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back